20 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O TITANIKU

Titanik je jedan od najpoznatijih brodova koji je potonuo u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine. U svoje vreme bio je najveći i najmoćniji brod kom se divio ceo svet, a danas, više od 100 godina nakon što se nasukao na santu leda, za njega se vezuju brojne misterije i teorije zavere koje ga na taj način čine večnim.

titanik

1. Muzičari koji su bili zaduženi da zabave goste na Titaniku, svirali su satima bez prestanka dok je brod tonuo, kako bi umirili preplašen narod. Osam članova benda, koliko ih je bilo, posthumno su proglašeni herojima. Nakon što je brod potonuo, kompanija White Star Line je porodicama poginulih muzičara ispostavila račune za uniformu koju su ovi članovi benda nosili dok su svirali na Titaniku.

2. Budžet za snimanje filma Titanic bio je viši nego što je koštao sam brod.

3. Charles John Joughin, glavni pekar koji je radio na Titaniku, popio je toliko alkohola u noći kad je brod udario u santu leda, da ga je to spasilo od smrzavanja u ledenom okeanu. Preminuo je 1956. u 78. godini, a njegov lik je predstavljen u dva filmska ostvarenja.

4. Veliki broj čamaca za spasavanje nije bio popunjen do kraja. Postoje razne teorije od kojih je jedna da se prilikom evakuacije striktno poštovalo pravilo prvo žene i deca, međutim, neki tvrde da ljudima iz nižih klasa nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju.

5. Najnovija studija koja se bavi Titanikom pokazala je da je brod mogao da izbegne nesreću da se nije čekalo 30 sekundi za preduzimanje akcije nakon što je glavni zapovednik obavešten da se na putu nalazi santa leda. Naučnici veruju da je dodatnih pola minuta bilo dovoljno da se santa zaobiđe.

Santa leda za koju se veruje da je potopila Titanik
Santa leda za koju se veruje da je potopila Titanik

6. Nakon udarca u santu leda, Titaniku je bilo potrebno dva sata i četrdeset minuta da nestane sa površine. Dva sata nakon potonuća, stigao je brod Karpatia i evakuisao 706 preživelih putnika.

7. Titanik je jedini prekookeanski brod koji se ikada nasukao na santu leda.

8. Četvrti dimnjak na Titaniku bio je lažan, a izgrađen je kako bi brod izgledao moćnije i simetričnije.

titanic

9. Masabumi Hosoni, jedini Japanac koji je plovio Titanikom i preživeo nesreću, proglašen je kukavicom u svojoj zemlji zato što se nije utopio sa ostalim putnicima.

10. Nikola Lulić iz Like jedini je Srbin koji je preživeo Titanik. On je otišao u Ameriku 1902. kad je pobegao iz austrougarske vojske u koju su ga regrutovali kad je imao 19 godina i vraćao se nekoliko puta u rodno selo. Na Titanik je dospeo tako što je nekoliko njegovih Ličana želelo da ode u Ameriku jer su čuli da tamo može dobro da se zaradi, a Nikoli su kupili kartu da bi bio njihov vodič jer je dobro govorio engleski i bio snalažljiv. Njegovi potomci tvrde da postoje dve verzije o tome kako se spasao od kojih je jedna da je na glavi imao oficirsku kapu i da su ga zbog toga izvukli iz vode, a druga da je uhvatio dete koje je ispalo iz čamca i vratio ga majci, pa mu je zahvalna Norvežanka pružila ruku i on se popeo.

srbin preziveo titanik

11. Nijedan inženjer, od njih trideset, nije preživeo Titanik. Oni nisu ni pokušavali da spasu svoj život, već su do kraja bili na dužnosti, pomažući putnicima da se evakuišu. U aprilu 1914. godine u Sauthemptonu podignuto je veliko bronzano spomen obeležje u znak sećanja na ove ljude.

12. Olupina Titanika pronađena je tek 73 godine nakon što se dogodila nesreća.

titanik

13. Na Titaniku se nalazilo dvanaest pasa od kojih su samo tri preživela nesreću. Jedan od njih bio je pomeranac Lady kog je vlasnica Margaret Hays umotala u ćebence i ponela sa sobom u čamac za spasavanje. Ostala dva su pekinezer čiji su vlasnici bili Henry i Myra Harper i pomeranac koji je pripadao Elizabeth Rothschild iz Njujorka. Svi psi koji su se nalazili na brodu pripadali su putnicima iz prve klase.

14. Kim Il-Sung, osnivač Severne Koreje, rođen je istog dana kad je potonuo Titanik.

>>Junaci filma “Titanik” 17 godina kasnije (foto)

15. Svega 29 dana nakon nesreće, snimljen je crno-beli nemi film Saved from the Titanic u kom je glavnu ulogu igrala glumica Dorothy Gibson koja je preživela Titanik.

16. Godine 1898., 14 godine pre potonuća Titanika, pisac Morgan Robertson napisao je knjigu o brodu Titanu koji se nasukao na santu leda. Ova knjiga ima mnogo sličnosti sa stvarnim događajem, a neke od njih su: oba broda su bila prozvana nepotopivim, imali su manjak čamaca za spasavanje, nasukali su se na santu leda jedne aprilske noći i imali sličan broj poginulih. Takođe, oba broda su bila sa propelerima i maksimalan broj putnika koji su mogli da prime bio je 3000.

morgan robertson

17. Na olupini Titanika nedavno je otkrivena nova vrsta bakterije koja jede rđu i naučnici smatraju da će za 20 godina ostaci broda koji se nalaze pod vodom u potpunosti nestati.

18. James Cameron je izjavio da je od Holivuda tražio sredstva za film Titanic ne zato što je želeo da snimi film, nego zato što mu je bila želja da roni oko olupine slavnog broda.

>>Šest poznatih istorijskih slučajnosti

19. Procenjena vrednost novca, obveznica i nakita koje su putnici Titanika poneli sa sobom bila je oko 6 miliona dolara.

20. Brodovi koji danas plove preko okeana imaju veće šanse da nalete na santu lede nego što je imao Titanik, tvrde stručnjaci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here