TAJNE PARISKIH KATAKOMBI (FOTO)

Godine 2004. pariska policija dobila je zadatak da odradi trening u do tada neistraženom delu katakombi koje se nalaze ispod palate Šajo u francuskoj prestonici. Policajci su u katakombe ušli kroz odvod, a na samom ulazu nalazila se tabla sa upozorenjem: Gradilište. Zabranjen pristup. Malo dalje ih je sačekala kamera, a nakon što su je prošli, aktivirao se snimak laveža pasa.

Foto: freshpatrol.com
Foto: freshpatrol.com

Kako su zašli malo dublje, policajci su naišli na 400 kvadratnih metara veliku pećinu, potpuno pretvorenu u bioskop u kom su mogli da pronađu ogromno platno, opremu za projekciju, stolice i gomilu filmova, od klasika do najnovijih trilera. U sledećoj prostoriji policija je pronašla potpuno opremljen bar i restoran, a ono što ih je najviše zbunilo bila je profesionalno instalirana struja i tri telefonske linije. Tri dana kasnije vratili su se sa stručnjacima za električnu energiju da bi pokušali da odgonetnu odakle struja dolazi, međutim svi kablovi su bili isečeni, a na podu se nalazila poruka: Ne pokušavajte da nas pronađete.
Kamenolomi su postojali na periferiji Pariza još u rimsko doba, a krečnjak iz njih je izgradio francusku prestonicu kakva je danas i pomogao da se proširi do te mere da se tuneli danas nalaze direktno ispod grada. Veruje se da se ispod Pariza danas nalaze tuneli dužine veće od 300 kilometara, ali su, uprkos tome, samo mali delovi otvoreni za turiste i popularno se nazivaju katakombe.

pariz

Ovo mesto, koje je poslednjih godina postalo nezaobilazna turistička atrakcija, sadrži oko sedam miliona skeletnih ostataka nekadašnjih stanovnika Pariza koji su morali da budu izmešteni jer su groblja početkom 18. veka bila pretrpana. Prevelika gužva na pariskim grobljima dovela je do nepropisnog sahranjivanja pokojnika što je rezultiralo zarazama koje su počele da zahvataju veliki deo stanovništva. Imajući u vidu da su tuneli ispod grada prazni, policija i sveštenici su diskretno premeštali kosti pokojnika i slagali ispod zemlje.

>>Misterije starog Pariza

Iako je danas zabranjeno kročiti u tunele koji nisu otvoreni za posete, zbog svoje veličine i dužine teško je kontrolisati određene grupe ljudi kao što su kultovi, lopovi, umetnici i slično koji žele da borave tamo, ostave neki trag ili nešto ukradu. Zbog vandalizma i učestalih krađa lobanja, tuneli su jedno vreme bili zatvoreni za posetioce, ali su nakon toga ponovo otvoreni uz strogu kontrolu i pretresanje torbi na izlazu.

pariske katakombepariz

{{Information |Description= |Source=self-made |Date= |Author= Djtox |Permission= |other_versions= }} {{Information |Description=Catacombs of Paris. Image taken in October 2007. |Source=self-made |Date= October 2007 |Author=[[User:Djtox|Djto
Foto: Djtox
pariz francuska

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here