NASA OTKRILA “NOVU ZEMLJU”

Astronomi koji tragaju za Zemljinom dvojnicom otkrili su egzoplanetu koja je dosad najsličnija našoj, potencijalno stenovitu planetu koja kruži oko svoje zvezde na istoj razdaljini kao Zemlja oko Sunca, saopštila je danas Američka svemirska agencija.

Kepler 452b

Ne samo da se nalazi u idealnoj zoni, u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvezda liči na stariju sestru našeg Sunca, navela je NASA. Drugim rečima, ova egzoplaneta, nazvana Kepler 452b, koja se nalazi na 1.400 svetlosnih godina od nas, mogla bi da nam pruži uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici. Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler,  vredan 600 miliona dolara, koji je lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svetove, slične našem. 

>>Gde počinje svemir?

Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali  1,5 milijardi godina starije, ističe NASA u svom saopštenju. Njegova zvezda je za četiri procenata masivnija i 10 odsto svetlija od Sunca. 

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stenovita planeta, onda je vrlo verovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod uticajem vreline njene umiruće zvezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani.

>>Pluton veći nego što se mislilo

Ako je Kepler 452b zaista stenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije, kazao je Dag Kaldvel, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI). Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagreva njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvek da nestane sa planete, dodao je on. U ovom trenutku Kepler 452b verovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svetlije, naveo je Kaldvel. 

Keplerova misija lansirana je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mlečni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć. 

Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na pragu da pronađu nešto o čemu je čovečanstvo sanjalo hiljadama godina – drugu Zemlju, navela je danas NASA najavljujući otkriće egzoplanete Kepler 452b.

>>Pogled iz svemira

Američka svemirska agencija je danas objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više 500 novih, potencijalnih planeta. Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio, kazao je Džefri Kaflin sa Instituta SETI.

Kako prenosi AFP, u novom katalogu se našlo 12 kandidatkinja – planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvezde u zoni koja podržava život. Od njih 12, Kepler 452b je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen, saopštila je NASA. 

Tanjug.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here