PLUTON VEĆI NEGO ŠTO SE MISLILO

Izgleda da je misteriozni Pluton veći nego što se očekivalo, pokazuju nalazi NASA svemirskog broda Novi horizonti koji sutra završava svoje putovanje, dugo skoro deceniju sa bliskim preletom te planete, saopštili su naučnici.

pluton

Sonda na nuklearni pogon će proći od 97 do 145 kilometara ciljane zone između orbite Plutona i njegovog najbližeg meseca Ćarona, najavili su menažeri broda u kontrolnom centru, koji se nalazi u laboratoriji Univerziteta Džons Hopkins, blizu Baltimora.

Posle pređenih 4,88 milijardi kilometara, brod će pažljivo izvesti niz manevara i postaviti svoje kamere i naučne instrumente za mnogobrojna osmatranja, prenosi Rojters.

>>Gde počinje svemir?

Naučnici su već saznali da je Pluton, nekada smatran za devetu i najudaljeniju planetu Sunčevog sistema, veći nego što se mislilo, sa prečnikom pd 2.370 kilometara, što je za 80 kilometara više od predviđanja.

Pluton je sada zvanično veći od Eris, jedne od stotina i hiljada mini planeta i kometa koje kruže iznad Neptuna u regionu, poznatom kao Kuperov pojas. Zbog otkrića tog pojasa, zatraženo je da se Pluton prekvalifikuje u patuljak planetu.Pluton se sastoji od nešto više leda i malo manje stena, nego što je predviđano, što je važan detalj za naučnike, kada razmatraju način na koji je formiran ostatak Suncevog sistema. Plutonov sistem je fosilni ostatak početaka našeg Sunčevog sistema, kazao je naučnik Džon Grunsfeld.

Naučnici očekuju da će brod uspešno preživeti bliski susret sa Plutonom i obezbediti dragocene podatke.

Tanjug.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here