OVO SU NAJLEPŠI VULKANI NA SVETU (FOTO)

Bilo da spavaju dubokim snom ili lava izbija iz njih, ovi vulkani redovno privlače posetioce iz svih krajeva sveta.

Kelimutu, Indonezija

vulkan kelimutu

Tri fascinantna kratera ovog vulkana s razlogom neprestano privlače brojne naučnike i turiste – jedan je smaragdno zelene boje, drugi tamno crven, a treći crn. Ove čudesne boje uzrokuje hemijska reakcija koja nastaje pri kontaktu vulkanskih gasova sa mineralima u jezeru.

Santorini, Grčka

grčka

Najpoznatije po belim kućicama i šarenim krovovima, ovo mesto ostatak je vulkanske kaldere nastale 1600 godina pre Hrista, kada je jedna od najvećih erupcija u istoriji razorila najveći deo ostrva. U centru kaldere danas se nalazi nenaseljeno ostrvo Nea Kameni koje godišnje poseti na hiljade turista.

Kilimandžaro, Tanzanija

tanzanija

Smeštena između Tanzanije i Kenije, najviša afrička planina jedan je od omiljenih izazova avanturista, a malo ko zna da je ujedno reč i o najvišem vulkanu na ovom kontinentu. Njegova dva kratera Mavanezi i Šira vremenom su nestala, dok je Kibo i dalje aktivan, ispuštajući s vremena na vreme paru i gasove. Oni koji odluče da se popnu na vrtoglavih 5.895 metara nadmorske visine biće suočeni sa dramatičnom promenom temperature, s obzirom na to da u podnožju ona iznosi 35 stepeni Celzijusovih, a na najvišem vrhu Uhuru -15.

Ngorongoro krater, Tanzanija

tanzanija

Oko 200 kilometara zapadno od Kilimandžara nalazi se vulkan koji je bio visok između 4.500 i 4.800 metara, pre nego što se sam od sebe urušio. Širok 22.5 kilometara u prečniku i dubok 610 metara, Ngorongoro je danas najveći krater na svetu i krajnje jedinstveno stanište divljeg života – vodopadi koji se slivaju niz kalderu navodnjavaju zelene pašnjake i formiraju malena jezera na dnu koje naseljavaju lavovi, nilski konji, bufala, zebre, gnui i nosorozi.Fudži, Japan

japan

U pitanju je nacionalni simbol Japana i jedan od najpoznatijih simetričnih stratovulkana na svetu. U podnožju planine nalazi se šuma, a izmaglica i mistični ambijent već vekovima unazad raspiruju maštu i inspirišu umetnike – brojne japanske narodne legende opisuju demone i gobline koji odatle vrebaju.

Majon, Filipini

filipini

Smešten 450 kilometara jugoistočno od Manile na ostrvu Luzon, Majon je najaktivniji vulkan na Filipinima. Snažna erupcija u septembru 2014. godine primorala je na hiljade stanovnika na evakuaciju. Majon je takođe stratovulkan, strma kupa koju su formirali brojni slojevi lave koja se izlivala, zahvaljujući čemu je vulkan tako simetričan.

Kilauea, Havaji

vulkan kilauea

Ovaj vulkan proslavila je upravo njegova aktivnost, zahvaljujući kojoj nastaju pejzaži koji izgledaju kao da potiču sa neke druge planete. Kilauea neprestano eruptira još od 1983. godine, pa se lava sliva pravo u more, stvarajući neobične kamene forme i velike oblake dima.

Mauna Kea, Havaji

havaji

S druge strane, vulkan Mauna Kea star je oko milion godina, i u fazi mirovanja. Dostiže 4.205 nadmorske visine, a na njegovom vrhu nalazi se smrznuto jezero koje je moguće obići jedino desetočasovnim pešačenjem.

Foto: NeilsPhotography, Tom Bricker, Jon Haylett, William Warby, Kenneth GaerlanCucombreLibre, Anish Patel, Cha già José,

B92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here