10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O ANI FRANK

Anelis Mari Frank koju znamo pod imenom Ana Frank, jedna je od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta zbog svog dnevnika koji je objavljen nakon njene smrti. Rođena je 12. juna 1929. godine u Frankfurtu na Majni u Nemačkoj, ali je veći deo svog života provela u Amsterdamu, prestonici Holandije. Kada su napadi na Jevreje postali učestaliji, porodica se 1942. godine sakrila na tavanu poslovne zgrade Otoa Franka, a nakon dve godine je neko dojavio Nemcima gde se nalaze posle čega su odvedeni u logor.

dnevnik ane frank

1. Otac Ane Frank, Oto, preživeo je Aušvic i preminuo 1980. godine od raka pluća.

2. Delovi čuvenog Dnevnika Ane Frank odstranjeni su pre štampanja zato što je Ana u njemu opisivala intimne delove svog tela.

ana frank

3. Koncentracioni logor u kom se nalazila Ana oslobodile su britanske trupe samo par nedelja nakon njene smrti.

4. Jedini poznati video snimak na kom se nalazi Ana Frank nastao je 22. jula 1941. godine. Devojka iz susedne kuće se udavala, a Ana je izašla na prozor svog doma u Amsterdamu kako bi videla mladu i mladoženju. Kratak snimak je danas moguće videti zahvaljujući ovom bračnom paru koji je pristao da ga ustupi muzeju.

5. Dnevnik Ane Frank zabranjen je u Libanu zbog pozitivnog predstavljanja Jevreja, Izraela ili cionizma.

6. Oto Frank pisao je glumici Odri Hepburn pismo u kom ju je pitao da li želi da glumi lik Ane u filmu Dnevnik Ane Frank, ali je ona pristojno odbila. Nagađalo se da je razlog taj što nije želela da se priseća ratnih trauma koje je preživela u Holandiji, ali je ona tvrdila da je imala gust raspored i da nije mogla da odvoji vreme za tu ulogu.

ana frank porodica
Margo, Oto, Ana i Edit Frank 1941. godine

7. Mormonska crkva je Anu Frank posthumno prekrstila u mormonizam već nekoliko puta. Mormoni imaju običaj da posthumno krste ljude čija religija nije vezana za Isusa Hrista, kao i ljude koji su živeli pre Hrista, kako bi imali priliku da prihvate ovog mesiju i obezbede sebi večni život. Jevrejska zajednica je ranije već imala primedbe na učestalo mormonsko pokrštavanje žrtava Holokausta i 1995. godine sklopila sa njihovom crkvom sporazum koji zabranjuje ovu delatnost, međutim oni odbijaju da se pridržavaju toga.8. SS oficir Karl Jozef Silberbauer koji je zarobio Anu Frank i njenu porodicu, nakon Drugog svetskog rata postao je član obaveštajne službe Zapadne Nemačke. Zabeleženo je da je bio jedan od kupaca Dnevnika Ane Frank da bi video da li je pomenut u knjizi.

ana frank

9. Anina starija sestra Margo je takođe imala dnevnik, međutim on nikad nije pronađen. Postojanje dnevnika starije sestre Frank zabeležila je Ana u svom dnevniku, međutim, svaka potraga za njim, u koju su se uključivali i posetioci i turisti koji su obilazili njihov dom, bila je bezuspešna.

ana frank

10. Ana se u svom dnevniku obraćala osobi po imenu Kiti. Neki veruju da je Kiti zapravo njena prijateljica Kate Kiti Egiedi, dok drugi tvrde da je Ana ime Kiti pozajmila iz svoje omiljene serije knjiga Jop ter Hel u kojima se najbolja prijateljica junakinje po kojoj knjiga nosi ime zove Kiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here