15 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KAFI

Kafa, kao važan dodatak mnogim kulturama širom sveta, ima izuzetnu važnost i kod naroda Balkana. Poziv na druženje ima neraskidivu vezu sa pozivom na kafu i vekovima sastavlja komšije i prijatelje, prepričavajući događaje iz svoje okoline i smišljajući nove legende. Dokaz da je kafa i danas sinonim za druženje je i česta rečenica idemo na kafu gde kafa zapravo i nije napitak koji ste planirali da pijete. U nastavku pročitajte neke od zanimljivosti o ovom napitku bez kog mnogi ne bi mogli da zamisle svoj dan.

kafa

1. U svetu se konzumira oko 2.25 milijardi šoljica kafe svakog dana.

2. Kafa je druga na svetu najvrednija roba kojom se trguje, odmah posle nafte. Postoji oko 25 miliona seljaka i radnika u preko 50 zemalja koji su uključeni u proizvodnju kafe.3. Naučnici su otkrili da je kafa najefikasnija kad se pije između 9:30 i 11:30 časova. Naime, u tom periodu nivo hormona kortizola u telu je nizak zbog čega je interakcija kofeina sa tim hormonom intenzivnija.

4. U Koreji i Japanu postoje kafei u kojima imate priliku da se satima družite sa mačkama dok ispijate kafu.

japan

5. Prva veb kamera napravljena je 1991. godine na Univerzitetu u Kembridžu da bi jednim klikom mogao da se baci pogled na aparat za kafu i proveri da li je ovaj napitak gotov.

prva webcam

6. Instant kafu izumeo je čovek po imenu Džordž Vašington oko 1906. godine.

7. Ako ste se ikad zapitali zašto kafa nikad nije toliko ukusna koliko dobro miriše, naučnici tvrde da je to zbog toga što pljuvačka ukloni 50 odsto ukusa kafe.

8. Takođe, utvrđeno je da ispijanje kafe poboljšava protok krvi u organizmu. Naravno, preterivanje nikad nije dobro, pa tako treba biti umeren i kad je u pitanju ovaj napitak.

9. U Francuskoj postoji kafe gde neljubaznost podiže cenu ovog napitka. Ako se prodavcima obratite sa dobar dan i zahvalite se na usluzi, uslugu ćete platiti manje.

francuska

10. Jedan od najskupljih brendova kafe pravi se od izmeta tajlandskih slonova. Slonovi se hrane zrnima kafe koje sutradan izbace, a osnivač ovog brenda tvrdi da želudačna kiselina daje kafi jedinstven ukus.

11. Da bi proučio efekte kafe na zdravlje, kralj Gustav III od Švedske spasao je dvoje blizanaca od smrtne kazne, ali pod uslovom da jedan pije dnevno tri lonca kafe, a drugi tri lonca čaja do kraja života

>>Pogledajte: umetnost u šoljici kafe

12. Holandija je najveći konzument kafe na svetu sa prosečno 2.4 šoljice po stanovniku dnevno.

13. Legenda kaže da su etiopski pastiri prvi uvideli efekat kofeina kad su primetili da su njihove koze previše živahne i plešu nakon što su jele bobice kafe.

14. Engleski kralj Čarls II zabranio je 1675. godine javna mesta na kojima se prodavala i ispijala kafa pod izgovorom da se ljudi na tim mestima okupljaju kako bi smišljali zavere protiv njega.

15. U drevnoj arapskoj kulturi postojao je samo jedan legalan način da se žena razvede – ako je muž nije snabdevao sa dovoljno kafe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here