OSAM MALO POZNATIH ČINJENICA O ELVISU PRISLIJU

Prošlo je više od tri i po decenije otkako je otišao veliki čovek i pevač Elvis Prisli, kralj roka, osoba koja je zauvek promenila lice američke popularne kulture. Njegovo ime i dan-danas zarađuje milione evra, a mnogim ljudima širom sveta je glavni izvor prihoda to što ga imitiraju. Pored muzike bavio se i glumom, a da je živ, danas bi imao 80 godina. 

1. Elvis je imao brata blizanca

Elvis Prisli je rođen 9. januara 1935. godine u Tupelou, gradu u američkoj saveznoj državi Misisipi. Džesi, njegov brat blizanac rođen je 35 minuta ranije kao mrtvorođenče, pa je Elvis ostao jedinac. Odrastao je u siromašnoj porodici, koja je često zavisila od pomoći države, prijatelja i rodbine. Njegov otac Vernon nije uspevao da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao, a 1938. godine je čak bio osuđen na tri godine zatvora zbog falsifikovanja čekova. Na kraju je iza rešetaka proveo manje od godinu dana. U potrazi za boljim uslovima života, porodica Prisli se 1948. godine preselila u Memfis, gde je Elvis upisao srednju školu i na kraju osmog razreda iz muzičkog dobio ocenu C (što je jednako trojci u našim školama), zbog čega su ga mnogi smatrali za autsajdera. Gitaru je učio da svira po sluhu, a do kraja srednje škole je za svoju životnu profesiju izabrao muziku.

2. Grejslend – palatu u kojoj je živeo, kupio je sa samo 22 godine

 

Godine 1957. Elvis je kupio ogromnu palatu u Memfisu, koju je nazvao Grejslend. Ta vila, koju danas posećuju poštovaoci njegovog lika i dela, trenutno je u vlasništvu njegove kćerke Lise Mari Prisli.

3. U periodu kada je bio jedan od najpoznatijih svetskih pevača služio je vojni rok

 

Elvis se od  marta 1958. do marta 1960. nalazio na odsluženju vojnog roka, u vreme kada je bio na vrhuncu popularnosti. Platu koju je dobijao kao vojnik donirao je u dobrotvorne svrhe, a dok je bio u Fridbergu, upoznao je tada 14-ogodišnju Prisilu, koju je kasnije i oženio. Vojsku je napustio s činom narednika, a njegov povratnički album Elvis is Back! je doživeo veliki uspeh, čime je otklonjena svaka sumnja koja se odnosila na propast njegove muzičke karijere tokom dvogodišnje pauze.

4. Kralj roka nikada nije nastupao u Evropi

Elvis je tokom karijere objavio 97 ploča i održao veliki broj koncerata, pa stoga ne čudi činjenica što je postao legenda. Međutim, nikada nije nastupao u Evropi, a jedina tri koncerta koja je održao van granica Sjedinjenih Američkih Država bila su u Kanadi 1957. godine – u Torontu, Otavi i Vankuveru.

5. Čuveni voditelj Ed Saliven nije hteo da ga pozove u svoj šou

Početkom septembra 1956. godine, Elvis je po prvi put nastupao u zabavnoj emisiji The Ed Sullivan Show, koju je vodio američki novinar i televizijski voditelj Ed Saliven – iako je ranije izjavio da ga nikad ne bi ugostio, jer su po njemu Elvisovi pokreti bili previše vulgarni.

6. Kupio je jahtu predsednika Frenklina Ruzvelta

Godine 1964. Elvis je za 55.000 dolara kupio USS Potomac (AG-25), odnosno jahtu predsednika Frenklina Ruzvelta, u čijem je vlasništvu bila od 1936. pa sve do njegove smrti 1945. godine. Međutim, nedugo nakon toga, odlučio je da brod donira jednoj dečijoj bolnici u Memfisu, koja ga je prodala kako bi sakupila novac. 

 

7. Snimio je samo jednu reklamu

Elvis je tokom života snimio samo jednu reklamu i to 1954. godine za Southern Maid Donuts, a ona je kasnije iskorišćena na više načina za razne reklamne kompanije.

8. Menadžer Tom Parker ga je iskorišćavao

 

Elvisov menadžer Tom Parker je poznat po tome što je uvek gledao vlastite interese, a ne one vezane za svog klijenta. Naime, od njega je zahtevao čak 50 posto od svih zarada, sve do kraja pevačeve karijere, koji je u više navrata istakao da ne bi bio ono što jeste, da nije bilo Parkera. Čak je jedno vreme prodavao bedževe Ja mrzim Elvisa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here