ŠEST POZNATIH ISTORIJSKIH SLUČAJNOSTI

U istom danu, umrli su bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Džon Adams i Tomas Džeferson – 1826. godine. Jedna žena koja je imala tu nesreću da se nađe ne samo na najvećem putničkom brodu Titanik onog dana kada je potonuo, već i na ostala dva broda izgrađena 1911. godine za kompaniju Vajt star lajn Olimpik i Britanik, preživela je i ispričala svoju priču. Upravo to su samo neke od neverovatnih slučajnosti koje su se dogodile ljudima u stvarnom životu – u nastavku pročitajte šest najpoznatijih.

1. Smrt Tomasa Džefersona i Džona Adamsa

adams-dzeferson

Nedugo nakon što je izbio američki rat za nezavisnost, Džeferson je od juna 1775. godine počeo da služi kao delegat na Drugom kontinentalnom kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Tada se i sprijateljio sa Džonom Adamsom. Međutim, situacija između njih dvojice se nakon nekog vremena zaoštrila iz političkih razloga, a kao takva, trajala je petnaest godina, tokom kojih su bili otuđeni. Godine 1812. on i Adams su se javno pomirili, a sticajem okolnosti, umrli su na isti dan: 4. jula 1826. godine.

2. Edvin But i njegova povezanost s porodicom Linkoln

edvin but

Pre smrti Abrahama Linkolna, šesnaestog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, njegov sin Robert je putovao vozom iz Njujorka u Vašington. Tokom stanke u Nju Džerziju, pao je na šine dok mu se približavao voz. Na svu sreću, nije povređen zahvaljujući jednom čoveku: Edvinu Butu. No, kako život piše romane, kasnije se ispostavilo da se radilo o bratu Džona Vilksa Buta, pozorišnog glumca koji je izvršio atentat na Abrahama Linkolna. Ovo je jedna od najčudnijih slučajnosti u svetskoj istoriji.

3. Robert Tod Linkoln i predsednici Sjedinjenih Američkih Država

robert-tod-linkoln

U vreme smrti Abhrahama Linkolna u aprilu 1865. godine, njegov sin Robert Tod Linkoln imao je 21. godinu. S obzirom na to da je ostao aktivan u političkim vodama, 1881. godine se nalazio na mestu sekretara rata u službi kod predsednika Džejmsa A. Garfilda. Jednom prilikom je bio svedok atentata na njega. Dve decenije kasnije, pozvan je u Bufalo na govor ponovno izabranog predsednika Vilijama Mekinlija, koga je tada ubio anarhista Leon Čogoš. Robert je kasnije izjavio sledeće: Postoji izvestan stepen fatalnosti po predsedničke funkcije kada sam ja prisutan. Nikada više nije imao kontakta ni sa jednim predsednikom – odbijao je svaki njihov poziv.4. Vilmer Maklejn i građanski rat u Americi

kuca vilmera maklina
Kuća Vilmera Maklejna

Američki građanski rat, poznat i kao Secesionistički rat, trajao je od 1861. do 1865. godine, a njegov početak i završetak vezuje se za kuće jednog čoveka. Naime, u leto 1861. godine, Vilmer Maklejn i njegova porodica živeli su mirnim životom na plantaži njegove supruge u blizini Manasasa, grada u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Međutim, nakon što je prva bitka izbila upravo tu, u njegovom dvorištu, preselili su se. Potpisivanje predaje odigralo se takođe u kući u njegovom vlasništvu, ali na sasvim drugoj lokaciji: u Apomatoksu. Nakon toga, vratili su se u Manasas, ali kuću u Apomatoksu nikad nisu prodali. Ona danas uživa svojevrsni spomenički status.

5. Vajolet Džesop i brodovi kompanije Vajt star lajn

vajolet

Vajolet Džesop je u potrazi za poslom, kako bi pomogla bolesnoj majci, sticajem okolnosti postala sobarica. Tako je 1911. godine prvi put plovila brodom koji je potonuo. To je bio Olimpik. Godinu dana nakon toga, dobila je posao na Titaniku, koga je zadesila ista sudbina, s tim što je Vajolet, za razliku od mnogih ljudi, imala tu sreću da je ostala živa. Tokom Prvog svetskog rata, u novembru 1916. našla se na još jednom brodu koji je, nakon što je udario u minu, potonuo u Egejskom moru. Radilo se o Britaniku. Tada je, po treći put, uspela da preživi, pa je zbog toga dobila nadimak Gospođica nepotopiva.

6. Mark Tven i Halejeva kometa

Mark_Tven

Halejeva kometa, jedna od najpoznatijih kometa u istoriji čovečanstva, koja se može videti svakih 75 godina, bila je od sudbinskog značaja za čuvenog književnika Marka Tvena. Naime, on je rođen 1835. godine kada se pojavila Halejeva kometa, a umro je 1910. godine –  kada je ona opet prolazila pored Zemlje.

>>Dvadeset neverovatnih proročanstava koja su postala stvarnost

>>25 istorijskih činjenica za koje sigurno niste znali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here