GRADOVI DUHOVA: OVO SU MESTA U KOJIMA NIKO NE ŽIVI (FOTO)

Gradovi i sela širom sveta su iz raznih razloga izgubili sve svoje stanovništvo. Neki od njih, danas su glavne turističke atrakcije za mnoge ljubitelje putovanja, dok je u neke nemoguće otići, jer ih nije dozvoljeno posetiti. Mi vam predstavljamo samo neke od njih.

abandonedddd_napusteni_gradov

1. Pripjat, Ukrajina

Pripjat

Pripjat je napušteni grad na severu Ukrajine, u kojem je nekad živelo oko 50.000 ljudi, mahom zaposlenih u nuklearnoj elektrani Lenjin. Nažalost, od katastrofe koja ju je zadesila 26. aprila 1986. godine, Pripjat je potpuno prazan grad.

>>13 činjenica koje nista znali o Černobiljskoj katastrofi

>>Grad duhova: Černobilj iz vazduha

2. Oradur-sur-Glan, Francuska

oradur sur glan
Dana 10. juna 1944. godine, u ovom mestu na zapadu Francuske, dogodio se jedan od najgorih pokolja stanovništva te zemlje. Tada su nacisti ubili preko 600 ljudi i spalili selo. Samo mali broj njih je uspeo da preživi, tako što su se pretvarali da su mrtvi i nakon toga pobegli u šumu. Po završetku rata, general Šarl de Gol je naredio da  mesto ostane takvo kakvo jeste, u spomen stradalih.

>>30 zanimljivih činjenica o Francuskoj

3. Ostrvo Hašima, Japan

hašima, japan

Ostrvo Hašima, koje je udaljeno oko 15 kilometara od Nagasakija, nekada je bilo  jedno od najnaseljenijih mesta na planeti (od 1887. do 1974. godine). Kompanija Micubiši, koja ga je kupila 1890. godine, započela je projekat eksploatacije uglja sa dna mora. Kada je ugalj zamenjen naftom 60-ih godina prošlog veka, tada je i Hašimu zadesila ista sudbina kao i mnoge druge druge rudnike širom zemlje – bili su zatvoreni. Hašima je od 1974. napuštena, a turisti je mogu obići od 2009. godine. Takođe, ona se našla i u filmu Skyfall o Džejmsu Bondu.

4.  Varoša, Kipar

varoša, kipar

Varoša je pre turske invazije na Kipar 1974. godine bila popularno turističko odredište, a danas je zatvorena za javnost. Nekada su tu dolazile poznate ličnosti poput Elizabet Tejlor, Brižit Bardo, Ričarda Bartona i Rakel Velč, a s obzirom na to da nije bilo nikakvih ulaganja u obnovu grada već decenijama, nekada impresivni objekti sada su ruine. 5. Bodi, Kalifornija

Bodi, Kalifornija

Bodi je grad duhova u Sjedinjenim Američkim Državama. U njemu je nekada bilo mnogo zlata, što je bio i glavni razlog odlaska ljudi tamo. No, kako se njegova količina smanjivala, tako se smanjivao i broj stanovnika, koji je nekada iznosio između pet i sedam hiljada. Danas u njemu živi svega nekoliko ljudi, koji se brinu o gradu.

6. Fordlandija, Brazil

napustena fabrika fordlandia

Godine 1927. američki preduzetnik Henri Ford je u Fordlandiji počeo da proizvodi sirovinu za gume. U gradu u koji je uložio 20 miliona dolara postojalo je sve ono što je bilo neophodno za normalan život njegovih radnika: moderni domovi, prodavnice, bazeni, bolnica, golf tereni i tako dalje. Međutim, njegov naum je u potpunosti propao, a grad je prepušten na milost i nemilost prirodi.

>>30 zanimljivih činjenica o Brazilu

7. Krako, Italija

Krako, Italija

Krako je grad duhova u provinciji Matera, u južnoj italijanskoj pokrajini Bazilikata. Napušten je zbog elementarnih nepogoda, a poslednji stanovnici su se iz njega iselili šezdesetih godina prošlog veka.

>>30 zanimljivih činjenica o Italiji

8. Kitsolt, Britanska Kolumbija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here