KAKO PRONAĆI IZGUBLJENI ANDROID TELEFON?

Što više koristimo pametne telefone, to smo više zavisniji od njih. Međutim, dešava se da ih izgubimo, zaturimo, da ih ukradu. No, to nije kraj sveta, jer postoji nekoliko načina za njihov pronalazak, a ako je najgori scenario u pitanju, odnosno krađa, onda ih je barem moguće daljinski vratiti na fabričko stanje i zaključati.

phone

Android Device Manager

Već je dve godine otkako se pojavio Google-ov servis Android Device Manager, a radi sa gotovo svim modernim Android uređajima preko magije Google Play servisa. Uglavnom je uključen od trenutka kada ga kupite ali ako nije –  lako ga možete aktivirati u Google podešavanjima.

Kako biti siguran da Android Device Manager može da nađe telefon?

Android Device Manager zahteva dve opcije koje moraju biti aktivirane na telefonu. Uređaj mora imati aktiviranu opciju remote location, koju možete naći na sledećim koordinatama: Google Settings > Android Device Manager > Remotely Locate This Device. Uverite se da ste čekirali ovu opciju. Sledeća opcija koja mora biti aktivirana je location access koja se nalazi na koordinatama: Google Settings > Location. Ako ovo nije aktivirano, nećete biti u mogućnosti da pronađete telefon ukoliko ga izgubite.

Napomena: Android Device Manager se može koristiti i za tablet uređaje isto kao i za telefone, međutim ako na tabletu imate više korisnika onda samo administrator može da zahteva lokaciju tablet uređaja.

Kako koristiti Android Device Manager?

Android Device Manager-u možete pristupiti na dva načina: preko njegove aplikacije na drugom Android uređaju ili preko ovog LINKAJednom kada pokrenete aplikaciju ili se ulogujete na sajt Android Device Manager-a, započećete lociranje uređaja. Ako je telefon uključen, a opcije, koje smo ranije spominjali, aktivirane, onda će se na mapi pojaviti lokacija vašeg uređaja.

Kada uspostavite kontakt sa vašim uređajem moći ćete da mu daljinski zadate operaciju zvonjenja radi lakšeg pronalaženja ili da aktivirate opciju daljinskog formatiranja i zaključavanja uređaja.

Nemojte da vas brzo uhvati panika i da odmah zaključate telefon jer se često dešava da ste telefon izgubili u dvorištu ili negde blizu. Nakon zaključavanja, opciju zvonjenja nećete moći da aktivirate, a to može dovesti do trajnog gubljenja uređaja. Ako utvrdite da se telefon kreće i da se nakon par sati nadgledanja lokacije vašeg telefona utvrdi da uređaj nije konstantno na jednom mestu onda slobodno možete započeti proces daljinskog formatiranja i zaključavanja telefona. Kada daljinski zaključavate telefon, imate mogućnost da pronalazaču pošaljete SOS poruku koja će ga obavestiti gde on to treba da vrati uređaj. Naravno tu poruku možete urediti i postaviti bilo koju drugu poruku za koju vi smatrate da je korisna toj drugoj strani, u tom trenutku.

Napomena: Bitno je da znate da lociranje uređaja preko Android Device Manager-a nekada može potrajati veoma dugo

Šta učiniti ako Android Device Manager ne može da pronađe vaš uređaj?

Android Device Manager ne aktivira istoriju kretanja, odnosno istoriju lokacija vašeg uređaja, ali Google Maps aplikacija to čini. Naravno, podrazumeva se da tu opciju ranije niste deaktivirali. Nekada se dešava da svoj telefon možete pronaći istraživanjem location history stranice. Na stranici detaljno možete pregledati kretanje vašeg uređaja prethodnih dana i tako utvrditi gde bi se to on mogao izgubiti.

Još jedan način koji vam može pomoći da utvrdite gde se nalazi vaš telefon je pomoću aplikacije Lost Android ili putem sajta kojem možete pristupiti klikom OVDE.

Izvor: pametnitelefoni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here