23 ZANIMLJIVE ČINJENICE O JEZICIMA

1. U svetu trenutno postoji između 5.000 i 7.000 jezika.

2. Kineski jezik ima oko 50.000 karaktera. Smatra se da je za čitanje članka u novinama potrebno znati oko 2.000, a za čitanje književnih dela oko 8.000 njih.

>>Mitovi o jezicima: Istine i zablude

3. Mandarinski jezik je maternji za oko 12.44 odsto svetske populacije.

4. U Aziji postoji oko 2.200 jezika.

5. Jedna četvrtina svetske populacije koristi se engleskim jezikom.

6. Trenutno je oko 2.400 svetskih jezika u opasnosti od izumiranja.

7. U trilogiji Gospodar prstenova postoji 12 izmišljenih jezika. Jedan od njih se, primera radi, zove kvenija i predstavlja dijalekat vilovnjačkog jezika.

Foto: Wikipedia

8. Esperanto je veštački jezik, čije je osnovne karakteristike sačinio Ludvig Lazar Zamenhof davne 1887. godine i kojim govori između 500.000 i 2.000.000 ljudi.

9. Evropska unija od 1. jula 2013. godine ima 24 službena i radna jezika.

10. Biblija je prevedena na 2.454 jezika. Druga najprevođenija knjiga je Pinokio.

11. Sanskrt je najstariji poznati indoarijski jezik i jedan od najstarijih indoevropskih jezika. Iz njega su nastali jezici kao hindski, urdski, bengalski, nepalski i mnogi drugi.

12. Oko 40 odsto blizanaca u drugoj godini života, razvijaju svoj jezik koji samo oni razumeju. Jezik blizanaca se stručno naziva kriptofazija.

13. Sjedinjene Američke Države nemaju zvanični jezik, a onaj koji se najviše koristi je naravno engleski.

Foto: wikipedia

14. Baskijski jezik, koji se danas govori na severu Španije i u jugoistočnom delu Francuske, jedini je jezik na svetu za koji nikada nije dokazana pripadnost nekom drugom jeziku.

15. Jezik ajapaneko, kojim se nekada govorilo samo u jednom delu Meksika, polako izumire, a jedina dva čoveka koja ga poznaju ne razgovaraju međusobno, jer su godinama unazad u svađi. Upravo zbog toga, jedan antropolog iz Indijane odlučio je da sastavi rečnik tog jezika – pre nego što za to bude prekasno.

16. Silbo Gomero, jezik kojim govore stanovnici kanarskog ostrva La Gomera, jedini je zviždući jezik koji se u potpunosti razvio i koji koristi velika zajednica – oko 22.000 ljudi.

17. U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.

18. Srpski jezik je jedini jezik na svetu koji ima dva pisma u svakodnevnoj upotrebi (ćirilicu i latinicu). Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da je reč prestolonaslednikovica (žena prestolonaslednika), koja sadrži 22 slova, zvanično najduža reč na srpskom i zbog toga je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda. Sa druge strane, reč vampir je jedina reč iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima.

19.  Irska je jedina zemlja gde je izumrli jezik javni službeni jezik. Naime, irskim jezikom, kojim je nekada govorila cela populacija, danas govori svega oko 30.000 Iraca.

20. Iako u Papui Novoj Gvineji živi manje od šest miliona stanovnika, ta zemlja je poznata kao zemlja u kojoj se govori najviše jezika: oko 850 njih.

21. Prema sprovedenim istraživanjima, oko 285 miliona ljudi u svetu govori ruski jezik, što ga čini 4. jezikom po rasprostranjenosti.

22. Frizijski jezik je najbliži rođak starog engleskog jezika, a isto tako je sličan i sa holandskim i danskim jezikom. Njime govori oko pola miliona ljudi.

23. Italijanski pozdrav ćao (ital. ciao), koji znači i zdravo i doviđenja, potiče iz venecijanskog jezika na kojem znači sluga, a vremenom je počeo da se koristi i u ostalim zemljama sveta.

1 COMMENT

  1. Srpski jezik koristi dva pisma, ali japanski koristi tri u svakodnevnom pisanju.( pod “pisma” podrazumevam hiraganu, katakanu i kineski kanđi).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here