NAJLEPŠA ITALIJANSKA SELA (FOTO)

Skoro svaki italijanski grad ispunjen je šarmantnim atrakcijama, zadržavajući većinu dragulja svoje sjajne prošlosti. Ipak, ukoliko želite da pobegnete od svega i podsetite se šta je to jednostavan život, mi vam predlažemo da posetite neko italijansko selo. Postoji ogroman broj predivnih naselja koja su vredna posete, a mi smo za vas odabrali deset koja su po našem mišljenju najlepša sela Italije, savršena za opušteni letnji odmor.

italija destinacije sela

1. Menađo

Smešten u predivnoj provinciji Komoa, Lombardiji, na zapadnoj obali jezera Komo, ovaj prostor često posećuju zaljubljenici u golf, zbog njegovih Menaggio & Cadenabbia golf klubova, koji su osnovani 1907. godine. Ovo predivno selo i dalje ima svoj starinski šarm, predivno okruženje u kom se može uživati na mnogo načina, kao i izobilje predivnih mesta sa pogledom na vodu. Možda najbolje vreme za posetu Menađu jeste tokom čuvenog gitarskog festivala, koji se održava svakog leta.

2. Montone

Pored svoje bogate istorije, srednjovekovno selo Montone ima još jednu prednost – okruženo je predivnim umbrijskim pejzažima, poljima pšenice, maslinjacima i vinogradima, koji mu daju onaj pravi idilični šarm i atmosferu nekog starog, možda bezbrižnog vremena. Montone je tokom srednjeg veka bilo maleno industrijsko naselje, a svake godine dobije svoje mesto na listi 100 najlepših italijanskih sela.

3. Pozitano

Smešten na očaravajućoj Amalfi obali, na samo 50 kilometara od Napulja, selo Pozitano je definicija neverovatne lepote – sjajna plaža i predivna luka vas ovde dočekuju spremne za sva vaša pitanja i istraživanje. Putevi koji vode do Pozitana su uzani i jednosmerni, tako da putovanje do samog mesta može potrajati malo duže, ali vredi svakog minuta. Takođe, tu su i stepenice koje povezuju gornji i donji deo grada, a glavna atrakcija mesta je predivna katedrala, izgrađena u 10. veku.

4. Alberobelo

Smešten u regiji Apulija, blizu obalskog grada Barija, Alberobelo je selo koje je poznato po svojim predivnim građevinama koje se zovu trulli – u pitanju su konične krovne strukture koje su napravljene bez imalo maltera. Veliki broj ovih građevina čini Alberbelo unikatnim mestom, pa je stoga pod zaštitom UNESKA. Ukoliko posetite ovo mesto, možete odsesti u nekoj od ovih kuća. Do njega se može doći vozom, jer je pristup automobilom otežan, ali to će samo doprineti starinskom šarmu vašeg putovanja.

5. Kastelmecano

Impresivni Kastelmecano smešten je u regionu Bazilikata i nudi spektakularna mesta za uživanje u pogledu. Ovo selo i dalje ima deo svog autentičnog šarma – ovde vas očekuju stare taverne, hrana koja je lokalno uzgojena, kao i izvrsna vina. Nekoliko festivala se održava u ovom selu tokom godine, pa je najbolje da proverite da li postoji neki koji odgovara vašem ukusu.

6. Asolo

Poznat kao grad sa stotinu horizonta ili biser Trevizo provincije, ovo selo smešteno na vrhu brda vam je praktično usput kada idete u posetu Veneciji. Ono je ispunjeno elementima gotičke arhitekture, freskama i dekorisanim balkonima, što će učiniti da se osetite kao da ste se vratili u srednji vek. Ukoliko posetite ovo selo možete posetiti Zamak Katerine Kornaro, koji je sada pretvoren u pozorište, zamak Roka i veliki broj drugih zanimljivih znamenitosti.

>>Plutajući grad: Kako je nastala Venecija

>>Vodič kroz Veneciju: Most uzdaha

7. Matera

Poznata kao citta dei sassi (što u prevodu znači grad kamena), Matera je jedan od najstarijih i najunikatnijih gradova sveta, gde možete videti neke od najranijih primera kuća koje su napravljene u kamenu. Ovo je više selo nego grad, a dok ste tu, možete posetiti brojne manastire i crkve koji se nalaze po zabačenim pećinama. U okolnoj Apulija regiji možete posetiti čuvenu Matera katedralu.

8. Portofino

Slikovitno lučko selo Portofino, smešteno u provinciji Đenove, nudi vam pristup nekolicini udobnih plaža. Ovo srednjovekovno selo transformisano je u veoma ekskluzivno mesto za odmor. Ovde možete naći obeležja starog vremena, kao i dizajnerske butike. Najlepše mediteranske terase nalaze se baš ovde i savršene su lokacije za uživanje. Dok ste u Portofinu možete posetiti zamak Castello Brown koji potiče iz 16. veka, nekoliko srednjovekovnih crkava i podvodnu statuu Hrista koja je postavljena kako bi štitila ribare i ronioce.

9. Manarola

U regiji Ligurije, Manarola se smatra najlepšim selom Cinque Terre (Pet zemalja), dok su preostala četiri Riomđore, Motesoso al Mare, Cornilija i Vernaca. Kuće u ovom selu izgrađene su povrh kamenih padina, a posebno ih krasi pogled koji je kombinacija planina i mora. Kada stignete u ovo selo bićete opčinjeni vinogradom koji se nalazi iznad grada, kao i predivnom arhitekturom sa šarenim i blistavim kućama.

10. San Điminjano

Dragulj Toskane, San Điminjano zaslužuje prvo mesto na ovoj listi. Ovo zaista jeste najlepše selo Italije i jedno od najlepših mesta u čitavom svetu. To je jedan od najočuvanijih srednjovekovnih gradova sa 13 kula koje doprinose njegovom šarmu. On je takođe pod zaštitom UNESKA, a smešten je među vinogradima, poljima suncokreta i drvećem čempresa. U blizini centra ovog grada nije dozvoljen bilo koji vid saobraćaja zarad očuvanja njegove autentičnosti, a verujte nam na reč – još je bolje da ga istražite šetajući. Put do San Điminjana obavezno mora sadržati uživanje u čaši prefinjenog Vernaccia di San Gimignano vina i lokalno spremljenih specijalieta. 

>>30 zanimljivih činjenica o Italiji

Izvor: luxlife

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here