ZANIMLJIVOSTI O STAROM EGIPTU

Stari Egipat važio je za jednu od najnaprednijih civilizacija koja je u periodu od 3.000 godina stvorila toliko bogatu kulturu da je iz nje proistekla posebna oblast istraživanja. Međutim, dok su egipatska umetnost, arhitektura i način sahranjivanja predmet divljenja, i dalje postoji mnogo toga što ne znamo o ovim čuvenim graditeljima piramida. Pročitajte neke od zanimljivosti o Starom Egiptu koje možda niste znali.

Kleopatra nije bila Egipćanka

Kleopatra je, pored Tutankamona, jedna od najslavnijih ličnosti Starog Egipta. Međutim, kako je rođena u Aleksandriji, ova vladarka pripadala je dugoj liniji grčkih Makedonaca čiji je predak Ptolomej I, jedan od najpouzdanijih poručnika Aleksandra Velikog. Dinastija Ptolomeja vladala je Egiptom od 323. p.n.e. do 30. godine p.n.e. i većina njenih vladara ostala je verna grčkoj kulturi. Zapravo, Kleopatra je bila poznata kao jedna od prvih članova ove dinastije koji su se služili egipatskim jezikom. 

Stari Egipćani su sklopili jedan od prvih mirovnih sporazuma u istoriji

Egipćani su se više od dva veka borili protiv Hetitskog carstva za prevlast nad zemljom koja se nalazi na prostoru današnje Sirije. Borba je dovela do krvavih sukoba 1274. godine p.n.e. u bici kod Kadeša, ali u periodu vladavine Ramzesa II nijedna strana nije odnela pobedu. Kako su se i Egipćani i Hetiti suočavali sa pretnjama drugih naroda, Ramzes II i hetitski car Hatusili III sklopili su mirovni sporazum kojim je okončan sukob i doneta odluka da će dva naroda pomagati jedan drugom u slučaju napada treće države. Egipatsko-hetitski sporazum danas je poznat kao jedan od najstarijih sačuvanih mirovnih sporazuma, a kopija se može videti iznad ulaza u zgradu Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija u Njujorku.

Egipatske žene uživale su sva prava i slobode

Iako su javno i društveno smatrane inferiornim u odnosu na muškarce, žene u Starom Egiptu uživale su veliku pravnu i finansijsku nezavisnost. One su mogle da kupuju i prodaju imovinu, budu porotnici, izražavaju svoje mišljenje, kao i da sklapaju pravne ugovore. Egipćanke obično nisu radile van kuće, ali one koje jesu, primale su jednake plate kao muškarci za obavljanje istih poslova. Za razliku od žena antičke Grčke koje su faktički bile u vlasništvu svog muža, Egipćankama je bilo dozvoljeno da se razvedu i ponovo udaju. Poznato je čak i da su parovi u Starom Egiptu sklapali neku vrstu predbračnog ugovora u kom je bila navedena sva imovina koju je žena unela u brak, kao i garancija da će dobiti naknadu za to u slučaju razvoda.

Radnici u Starom Egiptu su organizovali štrajkove

Iako je faraon smatran za živog boga, radnici u Starom Egiptu se nisu plašili da protestuju zbog boljih uslova rada, a najpoznatiji primer desio se u 12. veku p.n.e. za vreme vladavine faraona Ramzesa III. Kad radnici koji su bili angažovani na izgradnji kraljevske nekropole u Deir-el Medini nisu dobili svoju uobičajenu isplatu zrna, organizovali su jedan od prvih zabeleženih štrajkova u istoriji. Radnici su jednostavno ušli u obližnji hram i odbijali su da izađu sve dok neko ne čuje njihovo negodovanje. Rizik je urodio plodom, a radnici su na kraju dobili svoju zaostalu hranu.

 

Piramide nisu gradili robovi

Život graditelja piramide sigurno nije bio lak, što dokazuju i razna oboljenja, ali brojni dokazi nam pokazuju da ove masovne grobnice nisu gradili robovi već plaćeni radnici. Mnogi od ovih drevnih građevinaca bili su obučene zanatlije, a neki su se ponosili svojim poslom. Grafiti koji su pronađeni u blizini spomenika sugerišu da su radnici sebi davali interesantne nadimke, kao što su Pijanice iz Menkaure ili Keopsovi prijatelji. Ideja da su robovi gradili egipatske piramide potekla je od grčkog istoričara Herodota u 5. veku p.n.e., a mnogi istoričari tu tvrdnju danas odbacuju kao netačnu.

>>Naučnici otkrili na koji način su Egipćani transportovali blokove za izgradnju piramida

Egipatski lekari specijalizovali su se za različite grane medicine

Dokazi svedoče da su lekari u Starom Egiptu često bili usmereni na lečenje samo jednog dela ljudskog tela, a ovaj rani oblik medicinske specijalizacije prvi put je primetio putnik i istoričar Herodot oko 450. godine p.n.e. Govoreći o egipatskoj medicini, on je zabeležio: Svaki lekar je iscelitelj samo jedne bolesti. Neki leče oči, neki zube, a neki stomak. Ovi stručnjaci su čak imali i posebna imena, pa je tako naziv za stomatologa bio doktor zuba, dok bi termin za proktologa u bukvalnom prevodu bio pastir anusa.

Stari Egipćani su držali životinje kao kućne ljubimce

Egipćani su životinje videli kao inkarnacije bogova i bili su jedna od prvih civilizacija koja je imala kućne ljubimce. Posebno poštovanje gajili su prema mačkama koje su povezivali sa boginjom Bastet, ali su poštovali i sokolove, pse, lavove i babune. Mnoge od ovih životinja imale su posebno mesto u egipatskoj kući, pa su često i mumificirane i sahranjivane sa vlasnicima nakon smrti. Ostala stvorenja trenirana su kao životinje pomagači, a poznato je da su policajci Starog Egipta koristili pse, pa čak i obučene majmune koji bi im pomagali kad idu u patrolu.

1 COMMENT

  1. […] Staroegipatski faraon Amenemhet III, koji je vladao od 1842. do 1795. godine pre nove ere, izgradio je svoju grobnicu u oazi, kod Havare. Grobnica se sastojala od piramide i ogromnog hrama koga su grčki istoričari opisivali kao legendarni lavirint (od svega toga danas skoro nema ni traga). Herodot je na primer smatrao kako ovaj lavirint prevazilazi čak i same piramide.  […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here