18 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU

Meksiko je država u Severnoj Americi koja se graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama na severu, na jugoistoku sa Gvatemalom i državom Belize, a na zapadu i istoku je okružena Tihim okeanom, Meksičkim zalivom i Karipskim morem. U nastavku teksta pročitajte najinteresantnije stvari o ovoj državi koje smo izdvojili za vas.

1. Zvanični naziv Meksika je Sjedinjene Meksičke Države. Naime, Meksiko se sastoji od 32 savezne države kojima vladaju guverneri i jednog saveznog distrikta u kom se nalazi glavni grad. Federalnim ustavom ove zemlje 1857. godine ozvaničava se naziv Meksička Republika, ali i u samom tekstu ovog ustava nastavlja da se koristi naziv Sjedinjene Meksičke Države.

2. Meksiko je jedanaesta najnaseljenija država na svetu sa 121 milion stanovnika, što predstavlja 1.67% ukupnog broja stanovnika sveta.

>>Zanimljive činjenice o Majama

3. Meksiko ima čak 68 zvaničnih jezika! Iako većina stanovnika Meksika koristi samo španski, u ovoj zemlji postoji nekoliko grupa različitih jezika od kojih je najrasprostranjeniji jezik navatl, kojim su se služili Asteci. Danas ovim jezikom govori skoro 1.400.000 građana ove države.

4. U ovoj zemlji je 1957. godine donesena uredba da umetnici porez mogu da plaćaju umetničkim delima. Zahvaljujući ovom programu, Ministarstvo finansija Meksika danas poseduje skoro 5.000 umetničkih dela među kojima su slike, skulpture, gravure, fotografije i slično čiji su autori svetski priznati umetnici.5. Meksički general Antonio Lopez de Santa Ana pogođen je u nogu tokom povlačenja za vreme francuske intervencije u Meksiku. Zbog teške povrede noga je amputirana, a general joj je priredio sahranu sa svim državnim počastima. Tokom kasnijeg Američko-meksičkog rata bio je prinuđen da nosi protetsku nogu koju su američke trupe zarobile i ona se danas čuva u Vojnom muzeju u Ilinoisu.

6. Meksički 34. po redu predsednik Pedro Laskurain vladao je manje od sat vremena, nakon čega je podneo ostavku. To je ujedno i najkraći predsednički mandat na svetu.

7. San Francisko nije oduvek bio u sastavu SAD. Sve do Američko-meksičkog rata 1848. godine, ovaj kalifornijski grad nalazio se u Meksiku.

>>Zanimljive činjenice o Inkama

8. Meksikanci su najdeblja nacija na svetu! Iako su Amerikanci oduvek važili za najdeblju naciju, Meksikanci su ih u tome prestigli, pa je 2013. godine stopa gojaznih u Meksiku bila 30.8%, što je za 0.8% više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

9. Broj ilegalnih prelazaka iz Meksika u SAD smanjio se za 80% od 2000. godine.

10. Meksiko Siti je grad sa najvećom taksi flotom na svetu, sa oko 100.000 vozila koji svakodnevno krstare ulicama meksičke prestonice.

>>Zanimljive činjenice o Astecima

11. Nemačka je 1917. godine pozvala Meksiko da postane učesnik Prvog svetskog rata tako što će napasti SAD. Zauzvrat mu je obećan povrat teritorija izgubljenih u Američko-meksičkom ratu 70 godina ranije – Teksasa, Arizone i Novog Meksika.

12. U Meksiku postoji samo jedna prodavnica oružja, a 90% vatrenog oružja koje se nalazi u ovoj zemlji prošvercovano je iz SAD.

>>Posetite podvodni muzej u Kankunu

13. Prva velika civilizacija koja je živela na teritoriji današnjeg Meksika bili su Olmeci. Ova kultura pojavila se u 15. veku pre nove ere, a nestala u 4. veku nove ere. Olmeci su stvorili prvo pismo na američkom kontinentu, gradili su piramide i izmislili igru sa loptom.

14. Svake godine u određeno vreme stanovnici grada Nako u Arizoni i stanovnici istoimenog grada u Meksiku igraju odbojku preko ograde koja deli Meksiko i Sjedinjene Američke Države.

15. Teksas je 1836. godine proglasio nezavisnost od Meksika i bio nezavisna država sve do 1845. kad se pridružio Sjedinjenim Američkim Državama.

16. U meksičkom mestu La Esperanza ljudi se ritualno tuku pesnicama kako bi zatražili bogovima dobru kišnu sezonu. Svaka kap krvi na ovom događaju, koji se održava svake godine početkom maja, predstavlja kap kiše, tako da tuča ne prestaje dok se dobro ne prokrvari.

17. Nakon što je zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale pogodio Meksiko Siti 1985. godine, skoro sve novorođene bebe koje su se nalazile u srušenom porodilištu, preživele su sedam dana bez hrane, vode, toplote i ljudskog kontakta.

18. Kompanija Golden State Fence, koja je angažovana za izgradnju ograde između SAD i Meksika, morala je da plati kaznu od pet miliona dolara jer je za ovaj posao angažovala radnike koji su ilegalni imigranti.

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu,KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu,Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj,Japanu, Škotskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here