TUTANKAMON: ZANIMLJIVOSTI O DEČAKU KRALJU

Britanski arheolog Hauard Karter koji je dve godine istraživao grobnicu kralja Tutankamona u Dolini kraljeva u Egiptu, konačno je 3. januara 1924. godine otkrio najveće blago ovog mesta – kameni sarkofag sa zlatnim kovčegom u kom se nalaze posmrtni ostaci dečaka kralja. Od tog momenta svet je naprosto poludeo za blagom koje se nalazilo u grobnici, kao i za drevnim Egiptom i ovim vladarom koji je vladao svega jednu deceniju, pre oko 3.300 godina. Pročitajte u nastavku neke od zanimljivosti koje se vezuju za najpoznatijeg egipatskog vladara.

Ne postoji Tutankamonova kletva

Kada je Karter prvi put ušao u izgubljeni Tutankamonov grob u novembru 1922. godine, imao je podršku svog finansijera Džordža Herberta, bogatog aristokrate koji je bio zaljubljenik u egiptologiju. Četiri meseca kasnije, Herbert je preminuo od trovanja nakon što ga je ujeo zaraženi komarac, a novine su počele da pišu da je Englez pao kao žrtva takozvane mumijine kletve koja je navodno uklesana pored Tutankamonovog groba. Novinari su nakon toga pisali o smrti nekoliko posetilaca Doline kraljeva, ali se kasnije ispostavilo da je to izmišljotina.

>>Deset najluđih vladara u istoriji

>>Naučnici otkrili na koji način su Egipćani transportovali blokove za izgradnju piramida

Tutankamonova smrt je najverovatnije bila slučajna

Godinama se spekulisalo da je kralj izgubio život u devetnaestoj godini zahvaljujući udarcima u glavu koje mu je navodno zadao neki rival. Međutim, naučnici su dosta kasnije utvrdili da su oštećenja na lobanji nastala nakon smrti i to prilikom balsamovanja ili nakon što je Karterova posada pronašla telo. Jedna studija je 2005. godine pokazala da je dečak kralj slomio nogu i da se rana inficirala neposredno pre smrti, pa se veruje da je to pravi uzrok preranog odlaska ovog vladara. Postoji teorija i da je faraon bolovao od malarije, što je moglo da pogorša infekciju ili čak da bude i uzrok pada nakon kog je zadobio povredu.

Tutankamon je bio produkt incesta

Ostaci faraona i njegovih rođaka su 2010. godine korišćeni za vršenje DNK analize koja je otkrila da je Tutankamon bio produkt incesta između faraona Ehnatona i jedne od njegovih sestara. Incest je bio široko rasprostranjen među vladarima starog Egipta jer su oni sebe videli kao potomke bogova i želeli su da se održi čista krvna linija. Stručnjaci veruju da je ovaj trend široko doprineo stvaranju urođenih defekata kao što su rascep nepca kod Tutankamona i iskrivljena stopala kod mnogih vladara.

Tutankamon nije sahranjen sam

Kada je Karter dublje zašao u faraonovu grobnicu, pronašao je trezor prepun neprocenjivih pogrebnih objekata uključujući zlatne figurice, ritualni nakit i male čamce koji predstavljaju put od podzemlja do svetilišta. U prostoriji u kojoj se nalazio Tutankamonov sarkofag pronađena su još dva minijaturna sanduka sa dva fetusa, a nedavna DNK analiza utvrdila je da je jedno faraonova mrtvorođena ćerka, dok se za drugi fetus isto veruje da je njegovo dete. Stručnjaci veruju da Tutankamon nije za sobom ostavio naslednike zato što bi on i njegova polusestra Ankesenamon, s kojom se oženio, mogli da izrode samo potomstvo sa fatalnim urođenim poremećajima.

Tutankamon je vratio politeističku religiju u Kraljevstvo

Za vreme svoje vladavine, Tutankamonov otac Ehnaton sproveo je reformu religije, stavljajući boga Atena da bude najvažnije božanstvo u Egiptu, a prestonicu je iz Tebe premestio u novo mesto posvećeno ovom egipatskom bogu. U trećoj godini svoje vladavine, mladi Tutankamon je odlučio da vrati staru religiju, vrativši bogu Amonu staru slavu, a prestonicu je premestio nazad u Tebu. Mladi faraon je potom svoje ime Tutankaten (Živa slika Atena) promenio u Tutankamon (Živa slika Amona) pod kojim je vladao do smrti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here