NAJLEPŠA MESTA KOJA SU INSPIRISALA DIZNIJEVE CRTAĆE

1. Ruta 66

Animirani film Cars u produkciji Diznija i Piksara je i tematski i vizuelno inspirisan najpoznatijim američkim auto-putem Ruta 66.

>>Mesta u Pixarovim crtaćima inspirisana stvarnim lokacijama

2. Zabranjeni grad

zabranjeni-grad-horz

Crtać Mulan inspirisan je kineskom legendom o drevnoj ratnici Mulan i njegova radnja je smeštena u vreme dinastije Han, koja je vladala Kinom od 206. p.n.e. do 220. n.e. Iako je Zabranjeni grad, koji se nalazi u samom centru starog dela Pekinga podignut 1.200 godina kasnije, njime je inspirisana careva rezidencija.

3. Ledeni hotel 

frozen

Elsina palata iz animiranog filma Zaleđeno kraljevstvo, koji je snimljen po motivima bajke Snežna kraljica Hansa Kristijana Andersena, inspirisana je ni manje ni više nego Ledenim hotelom  u blizini Kvebeka u Kanadi.

4. Alzas 

999888

Kreatori Lepotice i zveri, tridesetog filma iz kolekcije Diznijevih klasika, inspiraciju za Belin dom Little town pronašli su u mestima oko regiona Alzas u Francuskoj. Takođe, dvorac Šambor, jedan od najčuvenijih svetskih dvoraca, poslužio im je kao model za zamak Zveri.

>>Najlepši dvorci na svetu, prvi deo

>>Najlepši dvorci na svetu, drugi deo

5. Serengeti

serengeti oblast inspiracija kralj lavova

Najveći deo crtanog filma Kralj lavova odvija se u ponosnim zemljama Afrike, a njegovi tvorci su nadahnuće našli u Serengetiju. Ova oblast zauzima severni deo Tanzanije i na jeziku naroda Mansai znači beskrajna ravnica.

>>Zanimljivosti iz sveta Diznijevih junaka: Alyssa Milano je mala sirena, Robin Williams duh, a ko je Bela Lugosi?

6. Dvorac Alkazar 

snezana zamak alkazar

Bajkoviti srednjovekovni dvorac Alkazar na jugu Španije, bio je uzor za stvaranje dvorca u kojem je živela zla kraljica iz crtanog filma Snežana i sedam patuljaka.

7. Tadž Mahal

aladin

Sultanova palata u crtanom filmu Aladin napravljena je po ugledu na čuveni Tadž Mahal, građevinu u Agri u Indiji.

8. Mon Sen Mišel

msm

Stenovito ostrvo Mon Sen Mišel u kanalu Lamanš na ušću reke Kesnon, bilo je inspiracija za lokaciju na kojoj je smešten dvorac u kojem živi Zlatokosa, kao i za zamak princa Erika iz crtaća Mala sirena.

9. Zamak Nojšvanštajn

nojsvanstajn-zamak-uspavana lepotica

Zamak Nojšvanštajn, jedan od najlpših dvoraca na svetu, o kojem više možete pročitati OVDE, zasluženo mesto našao je i u crtaću Uspavana lepotica. Takođe, tada je postao još popularniji nego što je bio ranije, pa ga mnogi čak i zovu Diznijev dvorac.

>>Pronađen Diznijev crtać iz 1927. godine

10. Maču Pikču

macu pikcu dizni

U crtaću Carev novi fazon, Pačino selo bilo je inspirisano svetim gradom Inka.

11. Angkor Vat

av

Diznijev tim je prilikom stvaranja filma Atlantida: Izgubljeno carstvo bio inspirisan Angkor Vatom, džinovskim kompleksom hramova u Kambodži.

12. Kauaj

lilo i stic

Kauaj, ostrvo Sjedninjenih Američkih Država koje pripada Havajima, može se videti u crtanom filmu Lilo i Stič, iz 2002. godine.

13. Notr Dam

notr dam

Kada je u pitanju crtać Zvonar Bogorodične crkve, većini ljudi poznato je da se Notr Dam našao u njemu. Međutim, uvek je lepo prisetiti se činjenice da je jedna takva katedrala, koju je veliki francuski pisac Viktor Igo učinio domom zvonara Kvazimoda u svom romanu iz 1832. godine – bila najbitnija stavka tog ostvarenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here