SANKT PETERBURG – NAJSEVERNIJI MILIONSKI GRAD NA SVETU

Sankt Peterburg je posle Moskve drugi po veličini grad u Rusiji, a ujedno i jedan od najlepših gradova na svetu – što zbog svoje grandiozne arhitekture, što zbog svog istorijskog i kulturnog značaja.

kanal-Gribojedov
Kanal Gribojedov

Smešten na ušću reke Neve u Finski zaliv, Sankt Peterburg se zbog mnogobrojnih reka, kanala i mostova često naziva Venecijom severa, a kako je bio prestonica Rusije više od dve stotine godina, ostao je upamćen i kao Severna prestonica. Osnovao ga je ruski car i imperator Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora, nadenuvši mu ime po apostolu Svetom Petru i tokom njegove vladavine, Rusija je pretvorena u vodeću evropsku silu tog vremena. Pored njega, među najznačajnije ličnosti u istoriji Sankt Peterburga spada Katarina Velika, pošto se zalagala za osnivanje velikog broja sirotišta i bolnica, smanjenje broja smrtnih kazni, a zaslužna je i za nastanak prve ruske škole za devojke i tako dalje. Krajem 18. i početkom 19. veka, grad je doživeo pravi procvat: u njemu je 1738. godine otvorena prva baletska škola u Rusiji nazvana Carska baletska škola, nešto manje od dve decenije kasnije i Akademija umetnosti, a tada je izgrađen i veliki broj muzeja, pozorišta, škola, biblioteka i drugih građevina. 

marijinski teatar
Marijinski teatar, jedna od najpoznatijih operskih i baletskih kuća na svetu

Početkom Prvog svetskog rata, Peterburg je postao Petrograd, tri dana nakon smrti Vladimira Iljiča Lenjina preimenovan je u Lenjingrad, a prvobitno ime mu je zvanično vraćeno tek posle referenduma 1991. godine. Takođe, tokom 20. veka dobio je još jedno opisno ime – grad tri revolucije, koji je, uprkos lošem periodu, nakon rata postao brojniji za nove stambene objekte. 

sankt peterburg

Danas je Sankt Peterburg, zahvaljujući svom nadasve povoljnom geopolitičkom položaju, razvijenom transportnom sistemu, ekonomiji i bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, jedan od najrazvijenijih i najprosperitetnijih gradova u Rusiji. Ovaj, najseverniji veliki grad u zemlji, sa populacijom od skoro pet miliona stanovnika, koji broji 40 različitih pozorišta, oko 250 muzeja (od kojih je najpoznatiji Ermitaž) i 4.000 zaštićenih spomenika istorije i kulture, karakterističan je i po belim noćima – noćima u kojima Sunce zalazi samo na kratko, pa su i noći svetle. Takav fenomen inspirisao je ne samo Dostojevskog da napiše istoimenu pripovetku iz 1848. godine, već i turističku zajednicu Venecije severa na organizovanje festivala koji nosi taj naziv i čija je svrha isključivo zabava.

festival bele noci

Prelep u svako godišnje doba, dom vrhunskih svetskih književnika, kompozitora, šahista i mnogih drugih majstora svoje profesije, ovaj sve samo ne običan grad, svake godine privlači turiste sa svih strana sveta.

>>30 zanimljivih činjenica o Rusiji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here