12 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O NAPOLEONU BONAPARTI

Napoleon I Bonaparta bio je vođa u Francuskoj revoluciji, a zatim car Francuske i kralj Italije. Jedan je od najznačajnijih vojskovođa u istoriji koji je uveo novine u načinu vođenja rata, a Francuzi smatraju da je okončao razdoblje bezvlašća i nerada. U nastavku pročitajte neke od najinteresantnijih činjenica iz njegovog života.

napoleon

1. Njegovi roditelji i bliski poznanici zvali su ga Nabuilo.

2. Nije iznenađujuća činjenica da je u školi kao dete bio odličan matematičar, ali nije bio društven i bio je prilično nadmen. Takođe, njegovi profesori su bili ti koji su predložili da se priključi vojsci.

>>Deset najluđih vladara u istoriji

3. Poznato je da je Napoleon patio od ailurofobije, odnosno da je imao strah od mačaka. Kad je imao svega šest meseci, dadilja ga je izvela u dvorište i ostavila u kolevci, međutim jedna mačka je skočila na njega i to je ostavilo očigledno veliki trag na francuskog vojskovođu. To je dobro znao i vojvoda od Velingtona, pa je navodno u bici kod Vaterloa ispred svoje vojske postavio sedamdeset mačaka koje su preplašile Napoleona, a njegova nemoć demoralisala francusku vojsku koju je predvodio, zbog čega je izgubio bitku.

bitka kod vaterloa

4. Mit je da je Napoleon bio nizak. Njegova visina iznosila je 169 centimetara, što je bila prosečna visina za muškarca tog doba. Međutim, ovaj francuski vojskovođa voleo je da bude okružen izrazito visokim vojnicima pa je u poređenju s njima bio nizak, što je doprinelo stvaranju mita o njegovoj visini.

>>Razvod na plemićki način: dok nas dželat ne rastavi!

5. Kad je reč o mitovima, mora se spomenuti i onaj da je u Francuskoj ilegalno dati svinji ime Napoleon. Naime, ni u jednom francuskom zakonu ne postoji ova stavka, niti je zabeleženo da je neko išao na sud zato što je svinju nazvao po Napoleonu, a ime ovog cara i vojskovođe dato je svinji i u francuskom prevodu Orvelove Životinjske farme. Veruje se da je mit proistekao iz zakona o prestupu protiv šefa države koji podrazumeva sve što bi narušilo čast i dostojanstvo predsednika ove zemlje.

svinja napoleon6. Kroz veći deo istorije saobraćaj se odvijao levom stranom puta, a istoričari tvrde da je upravo Napoleon, iz nekog razloga, odigrao glavnu ulogu u promeni ovog modela širom Evrope.

7. Napoleon je bio jedan od mnogih uglednih ljudi tog vremena koji su izgubili partiju šaha od mehaničkog Turčina, lažnog automata za igranje šaha u kom je bio skriven šah majstor. Naravno, niko od njih nije znao da mašina nije prava.

mehanički turčin

8. Francuski državnik Napoleon I Bonaparta navodno bi se često preobukao u siromaha i šetajući ulicama Pariza postavljao pitanja narodu, na osnovu čega je merio svoju popularnost.

9. Pravo ime Napoleonove prve supruge bilo je Mari Žozef Roz de la Pageri, ali se njemu nije dopadalo pa ga je promenio u Žozefina. Takođe je verovao da mu ona donosi sreću, pa je nosio njen portret sa sobom kad god bi išao u neku bitku. Žozefina je iz prethodnog braka imala dvoje dece, a ćerka joj se udala za Napoleonovog brata.

zozefina de boarne

10. Napoleonova vojska je prva počela da konzumira konzerviranu hranu. Naime, on je 1795. godine ponudio nagradu od 12.000 franaka osobi koja osimisli način da se namirnice očuvaju, da bi bolje hranio svoju vojsku kad zemlja koju je napao nije u stanju da proda ili obezbedi hranu. Petnaest godina kasnije nagradu je odneo poslastičar Nikola Fransoa Aper koji je osmislio tehniku konzerviranja hrane sličnu onoj koja se i danas koristi.

>>Pročitajte 20 zanimljivosti o Leonardu da Vinčiju

11. Želja ovog francuskog vojskovođe i cara bila je da se njegovi posmrtni ostaci sahrane na obali reke Sene, međutim niko nije ispunio ovaj zahtev, tako da njegovo telo danas leži u Palati invalida u Parizu gde su sahranjeni mnogi francuski lideri i generali.

napoleonov grob pariz

12. Penis Napoleona Bonaparte navodno je odsekao njegov lekar prilikom obdukcije tela 1821. godine i dao ga svešteniku sa Korzike. Ovaj organ nije propisno sačuvan, tako da je tokom godina postao samo parče isušene kože. Godine 1977. otkupio ga je jedan urolog iz Nju Džersija za 3.000 dolara i držao ispod kreveta sve dok nije umro 30 godina kasnije, nakon čega ga je nasledila njegova ćerka.

napoleonov penis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here