DESET NAJLUĐIH VLADARA U ISTORIJI

1.  Turski sultan Ibrahim I (1615-1648)

Ibrahim I, sultan Otomanskog carstva, bio je opsednut debelim ženama i imao je specijalne sluge koje su tragale za najdebljim osobama ženskog pola širom zemlje. Takođe, on je svojih 280 konkubina iz harema udavio u moru kad je čuo da je jedna od njih spavala sa drugim muškarcem. Često je viđan kako ribice u bazenu hrani novčićima, zbog čega je prozvan ludim.

2. Švedski kralj Erik XIV (1533-1577)

Poznato je da je Erik XIV od Švedske bio paranoičan i često je streljao ljude samo zato što bi se nasmejali u njegovom prisustvu. Jedno vreme je verovao da je sam sebi brat, a život je izgubio trovanjem arsenom.

3. Egipatski kralj Faruk I (1920-1965)

Poslednji kralj Egipta bio je poznat kao stomak sa glavom zbog svoje težine od preko 130 kilograma. Kralj Faruk patio je od kleptomanije i jednom je čak ukrao sat Vinstonu Čerčilu, međutim njegov najpoznatiji čin bio je odlazak u zoološki vrt gde je pobio sve lavove samo zato što je ružno sanjao.

4. Pruski kralj Fridrih Vilhelm I (1688-1740)

 

Poznat po svojoj naklonosti prema vojsci, Fridrih Vilhelm bio je opsednut stvaranjem vojske sa najvišim vojnicima na svetu, a zabeleženo je i da je primoravao visoke muškarce i žene da imaju seks kako bi izrodili visoku decu.

>>Razvod na plemićki način: dok nas dželat ne rastavi!

5. Kineski car Ćin Ši Huang (260-210 pne)

Prvi kineski car toliko se plašio da ga neko ne ubije da nijednom u svom životu nije dva puta spavao na istom mestu. Ćin Ši Huang se nije plašio samo ljudi, nego i ogromnih morskih čudovišta.

6. Ruski car Ivan IV (1530-1584)

ivan grozni

Ivan IV Vasiljevič, poznatiji kao Ivan Grozni, bio je istraumiran zbog smrti svojih roditelja i maltretiranja od strane ruske vlade. Kad je napunio 14 godina i preuzeo kontrolu nad Rusijom, članove vlade je bacio čoporu gladnih pasa. Tu se, navodno, nije zaustavio i nastavio je da maltretira mnoge zbog čega je i dobio nadimak Grozni.

7. Portugalska kraljica Marija I (1734-1816)

 

Marijino ludilo zvanično je primećeno 1786. godine, dok se nakon smrti muža i dece, kraljičino stanje značajno pogoršalo. Ona bi po celu noć ispuštala užasne krike, a zabeleženo je i da je često oblačila dečiju odeću. Zabranila je održavanje bilo kakvih zabava u zemlji, a državne svečanosti podsećale su na verske obrede.

8. Francusku kralj Šarl VI (1368-1422)

Kralj Francuske Šarl VI poznat pod nadimkom Šarl ludi bio mentalno oboleo, pa su državom vladali regenti. Ludilo se javilo kad je imao oko 20 godina i pokušao da ubije svog prijatelja i savetnika, zatim je mahao mačem svuda oko sebe i ubio nekoliko svojih vitezova. Tokom života bolest je napredovala, pa nije ni znao da je kralj, niti je prepoznavao svoju ženu i decu. U kasnijim napadima bolesti zavijao bi oko zamka kao vuk, mislio je da je napravljen od stakla i mesecima je odbijao da se kupa.

9. Kineski imperator Zengde (1491-1521)

Najozloglašeniji vladar dinastije Ming bio je poznat i po ludosti i po okrutnosti. On je voleo da vodi besmislene vojne ekspedicije i da izdaje naređenja svom izmišljenom dvojniku kog je nazvao Džu Šou. Svog starijeg evnuha (evnusi su u Kini bili kastrirani muškarci čija je svrha bila da pomažu vladarskoj porodici) zadužio je za glavne poslove u zemlji, da bi, nezadovoljan njegovim radom, naredio da ga pogube tako što će ga tri dana seckati.

10. Kaligula (12-41 n.e.)

Gaj Julije Cezar Germanik, poznat pod nadimkom Kaligula, bio je jedan od najluđih i najbrutalnijih vladara u istoriji. Poznat je po ubijanju iz čiste zabave, izazivanju gladi, optužen je za incest sa svojim sestrama koje je terao da se prostituišu. Često je organizovao javne igre kako bi ga narod voleo, a na jednim od njih, naredio je stražarima da celu jednu sekciju sa publikom bace životinjama da ih pojedu, jer mu je bilo dosadno. Svog konja Incitatusa nameravao je da postavi za konzula, ali mu je izgradio hram i postavio ga za sveštenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here