VALENSIJA – GRAD KULTURE, ZABAVE I GASTRONOMIJE

Valensija je predivni grad na istoku Španije, smešten na obali Sredozemnog mora, glavni grad istoimene provincije.

Valensija1

To je treći najveći grad u Španiji, a predstavlja i jedan od glavnih industrijskih centara ove zemlje. Osnovan je 137. godine pre nove ere, kada je nosio naziv Valentia Edetanorum, a danas je veoma popularna turistička destinacija, koja očarava sve svoje posetioce i mami ih da dođu ponovo. Retko ko Valensiju poseti samo jednom.

U ovom, jednom od najstarijih španskih gradova, postoji veliki broj turističkih lokaliteta koji vredi obići. Prvi od njih je La Plaza de la Virgen, koji se nalazi u istorijskom delu grada. Ovde se odigrava poznati festival Las Fallas, koji traje od 15. do 19. marta svake godine. Oko ovog trga nalaze se bitni istorijski spomenici, kao svedoci promena i progresa, ali i slavne prošlosti. Najpoznatiji su katedrala, Rimski muzej i crkva Svetog Josifa.

Plaza-de-la-Virgen-Valensija

U Valensiji se nalazi i Centralna pijaca, jedna od najstarijih evropskih pijaca, koja zauzima prostor od oko 8.000 kvadratnih metara i na kojoj se može naći mnogo toga – preko simpatičnih suvenira i tipičnih španskih proizvoda, do egzotičnog voća, ribe i drugo. Okružuje je veliki broj eklektičnih restorana i barova, što je jedan od glavnih razloga velike posećenosti. Drugo veoma bitno mesto za turizam Valensije je Grad umetnosti i nauke, gde posetioci mogu da uživaju u poseti brojnim muzejima. Tu su Muzej savremene arhitekture, nauke, planetarijum, akvarijum i Palata umetnosti Kraljica Sofija. U svakom od ovih muzeja posetioci imaju priliku da aktivno učestvuju u aktivnostima i dešavanjima.

Valensija, grad umetnosti i nauke

Kao i svaki španski grad, Valensija ima predivni park kojim se može hvaliti svuda u svetu. U pitanju je El Parque natural de la Albufera. To je zapravo prirodni rezervat okružen magičnom lagunom. Ovo mesto idealno je za beg od gradske gužve i kontemplaciju u miru i tišini, a krasi ga preko 250 različitih vrsta ptica selica koje slobodno lete i koje su često veoma druželjubive.

Za ljubitelje sporta, Valensija takođe ima sjajne pogodnosti. Ovde se održava Grand Prix Valencia, odnosno svetski poznato takmičenje Formule 1. Takođe, tu je i stadion Mestalja, na kom utakmice igra fudbalski klub Valensija. Ovaj stadion iza sebe ima dosta istorije – izgrađen je 1923. godine, a ima kapacitet od 55.000 sedišta.

Grand Prix Valensija

S obzirom na činjenicu da se nalazi na obali Sredozemnog mora, očekivano je da grad poput Valensije ima predivne plaže. One su neizostavni deo obilaska ovog grada, u koje god doba godine da dođete. Po svojoj lepoti se posebno ističu plaže Arenas i Malvarrosa, koje su na veoma maloj udaljenosti od centra grada.

Valensija2

I na kraju, suma sumarum – Valensija je grad kulture, predivnih plaža i zabave. To je mesto sa brojnim atrakcijama, pri čemu svaka od njih zahteva da joj se posveti dosta vremena. Ovde je moguće posetiti veliki broj različitih restorana i isprobavati tipična španska jela, opuštati se u kafićima ili ići u ludi noćni provod u neki od brojnih klubova. Valensija je, sve u svemu, idealno mesto za nezaboravno uživanje i odmor.

Izvor: luxlife.rs

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here