MUMIJE IZ VENCONEA, VIŠEVEKOVNA MISTERIJA SEVERA ITALIJE (FOTO)

Vencone je mesto koje se nalazi u blizini Udina u italijanskoj regiji Furlanija-Julijska krajina i prostire se u dolini reke Taljamento koja spada u najvažniji vodotok okruga Udine. Ipak, ovo selo koje broji nešto više od 1.300 stanovnika postalo je poznato po viševekovnoj misteriji koja je tek nedavno razjašnjena.

Naime, stanovnici ovog mesta su pre nekoliko stotina godina bili prinuđeni da izmeste leševe svojih preminulih srodnika i tada su primetili da tela nisu istrulila, već su savršeno očuvana i nekoliko decenija nakon smrti. Mumije iz Venconea vekovima su bile misterija i privlačile pažnju lokalnog stanovništva, ali i radoznalih prolaznika i istraživača. Prvo mumificirano telo otkriveno je 1647. godine i nazvano je il Gobbo (grbavac), a priča se da je Napoleon bio toliko fasciniran njima da su njegovi vojnici, tokom francuske opsade ove oblasti, odsekli deo tela mumije koji bi služio kao bizarni suvenir njihovom vođi. 

Mumije koje se danas nalaze u Venconeu živele su u periodu između 14. i 19. veka i prvobitno su bile smeštene u kripti katedrale, a naučnici su tek nedavno otkrili koji je razlog očuvanosti ovih leševa. Ispostavilo se da je, pored odgovarajuće temperature i vlažnosti vazduha kao i prisustva sulfata u zemljištu, za mumificiranje leševa iz Venconea najviše odgovorna Hypha tombicina, mikroskopska parazitska gljiva koja izvuče tečnost iz tela pre nego što otpočne proces raspadanja.

>>Palermo: bizarni muzej kapucinskog manastira

>>Morbidni običaji u Viktorijanskom dobu: posmrtna fotografija

U kapeli groblja San Mikele danas je izloženo pet mumija koje predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju ovog mesta, a pre svega nasledstvo od neprocenjivog antropološkog interesa koje, zahvaljujući istorijskoj i arheološkoj nauci, omogućavaju da se bolje shvati kako su stanovnici ovog kraja živeli vekovima unazad.

>>Mumije iz Gvanahuata, jedna od najvećih turističkih atrakcija u Meksiku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here