OVO SU SAMO NEKI OD FILMOVA ZASNOVANIH NA ISTINITIM DOGAĐAJIMA KOJI SU ŠOKIRALI JAVNOST (VIDEO)

Reći To je samo film u određenim slučajevima ništa ne znači. Većina filmova zasnovana je na stvarnim događajima, a među publikom, upravo oni ostavljaju najjači utisak. Ovo su samo neka u nizu ostvarenja te vrste.

true_story_volpejper

1. Ravenous (1999)

Jedan od američkih tragača za zlatom Alfred Paker, ujedno je i najozloglašeniji kanibal u američkoj istoriji. Kada se vraćao iz Kolorada u zimu 1874. godine, zajedno sa još pet kolega, ponestalo im je hrane. Parker je tada počeo da ih ubija i da se hrani njihovim mesom kako bi preživeo. Odolevao je pravdi čak devet godina, a kada je uhvaćen, osuđen je na smrt, a ta kazna je kasnije preimenovana u zatvorsku pa je dobio 40 godina zatvora. Na osnovu njegove priče, napravljen je i film Ravenous, režiserke Antonije Bird.

2. Eaten Alive (1977)

Džo Bol je bio serijski ubica koji je tokom tridesetih godina prošlog veka ubio najmanje dve a najviše 20 žena. Počinio je samoubistvo kada je policija počela da istražuje njihove nestanke, a njegov lik je poslužio Toubu Huperu kao inspiracija za film Eaten Alive.

3. Black Water (2007)

Film Black Water je istinita priča o borbi za preživljavanjem i napadima krokodila na teritoriji Australije iz 2003. godine. Krokodili u ovom akcionom hororu su pravi, snimljeni u sigurnim uslovima, a kasnije su digitalno ubačeni u film.

4. Fire in the Sky (1993)

Da li ste ikada videli nešto što niste mogli da objasnite? Upoznajte Travisa Voltona, koji tvrdi da su ga oteli vanzemaljci 5. novembra 1975. godine. Naime, kada se zajedno sa kolegama vraćao sa posla, Travis je nestao. Slučaj je prijavljen policiji, a kako je potraga za njim bila bezuspešna, verovalo se da su ga kolege ili ubile ili da je stradao njihovom krivicom. Odjednom, posle pet dana, Volton je pronađen na oko 30 kilometara od mesta gde je nestao i uošte nije bio svestan vremena koje je prošlo. Bio je umoran, žedan i prljav i tvrdio je da su ga oteli vanzemaljci. Kasnije je napisao priču o tome, a ona je adaptirana u film.5. Psycho (1960)

Lik Normana Bejtsa iz remek-dela Alfreda Hičkoka Psycho stvoren je po uzoru na jednog od najozloglašenijih američkih serijskih ubica Eda Gejna, koji je imao veoma strogu i dominantnu majku koja je bila udata za nasilnog i često nezaposlenog alkoholičara. Nije imao prijatelja, a u školi je bio jedan od najinteligentnijih đaka. Kada je imao 10 godina, ejakulirao je pošto je video majku i oca kako ubijaju psa, a majka ga je kasnije skoro udavila kada ga je zatekla kako masturbira u kadi. Otac mu je umro 1940. od srčanog udara, a četiri godine kasnije, njegov brat Henri poginuo je u požaru. Neki su smatrali da je za to odgovoran Ed, ali to nikad nije dokazano. Posle smrti majke, postao je opsednut nasiljem i seksom, pa je iskopavao tela mrtvih žena sa groblja kako bi imao polne odnose sa njima i od njihovih delova tela pravio suvenire. Međutim, s obzirom na da to da ovo nije zadovoljilo njegove fantazije, počeo je da ubija. Sumnja je odmah pala na njega, a ostatak života proveo je u ludnici. Pored BejtsaGejnovim likom inspirisani su i likovi Džejms Bufalo Bil Gamb (The Silence of the Lambs), Ezra Kob (Deranged) i Lederfejs (Texas Chainsaw Massacre).

6. The Rite (2011)

Katolička crkva u Americi tokom poslednjih nekoliko godina suočena je sa prevelikim zahtevima za izvođenje egzorcizma, a sveštenik Gari Tomas, koji je bio poslat u Rim da se obučava za egzorcistu, poslužio je švedskom režiseru Mikaelu Hafstromu za stvaranje filma The Rite. Takođe, film The Exorcism of Emily Rose iz 2005. u režiji Skota Deriksona, bavi se problematikom zaposednutih ljudi. Baziran je na priči Anelize Mihel, Nemici koja je umrla u 23. godini života od posledica egzorcizma.

7. The Serpent and the Rainbow (1988)

Slučaj Klairvijusa Narcisa, Haićanina koji je navodno postao zombi, pre više od dve i po decenije pretočen je u film. Nakon istrage, verovalo se da je primio mešavinu  tetrodoksina i bufotenina, zbog čega je bio u komi i mislilo se da je mrtav. Sahranjen je u aprilu 1962. godine, a prema izveštaju, došao je u svoje selo 18 godina kasnije.

8. Snowtown (2011)


Između avgusta 1992. i maja 1999. godine, grupa ljudi iz Južne Australije počinila je 12 ubistava, ali su motivi tih zločina bili nejasni. Pretpostavlja se da su Džon Banting i njegovi sledbenici, koji se smatraju odgovrnim za ta nedela birali pedofile, homoseksualce i njima slične ljude, a nekim ubistvima prethodila su i mučenja. U to vreme, bilo je to najduže suđenje u Australiji, a po tim događajima snimljen je i film Snowtown.

9. Monster (2003)

Film Monster u kojem glavnu ulogu tumači Šarliz Teron baziran je na životu Ajlin Vuornos, prostitutke koja je postala serijski ubica. Kada je uhvaćena 1974. godine, Ajlin je priznala ubistva šestoro muškaraca, ali tvrdila je da ih je sve ubila u samoodbrani. Osuđena je na smrt i 9. oktobra 2002. godine ubrizgana joj je smrtonosna injekcija, a o njoj su napisane mnoge knjige, snimljene serije i filmovi.

10. The Amityville Horror (iz 1979. i 2005. godine)


Filmovi o slučaju koji se zbio u gradiću Amitivilu, o kojem više možete pročitati OVDE, vrlo su popularni. Mnogi ih smatraju za klasike horor žanra i bave se nekima od najslablasnijih događaja koji su ikada dokumentovani.

11.  Karla (2006)

Karla Homolka i Pol Bernardo su se upoznali oktobra 1987. i od tada se nisu razdvajali. Pomogla mu je da siluje i ubije najmanje tri žene, a nakon što su uhapšeni, on je osuđen na doživotnu robiju a ona na 12 godina zatvora. Na slobodu je puštena pre 10 godina.

12. Dahmer (2002)

Džefri Damer o kome govori i istoimeni film, silovao je, ubio i raskomadao 17 muškaraca i dečaka između 1978. i 1991. godine, a kasnije je postao kanibal i nekrofil. Dana 28. novembra 1994. pretučen je na smrt u zatvoru u kojem se nalazio na odsluženju kazne.

13. From Hell (2001)

From Hell je američki igrani film u režiji braće Hjuz, čija se radnja odvija u Londonu krajem 19. veka, a prati  pokušaje policijskog inspektora Frederika Aberlajna da otkrije serijskog ubicu kasnije poznatog kao Džek Trbosek.

14. Borderland (2007)

Borderland, film režisera Zeva Bermana, zasnovan je na priči o Adolfu de Hesusu Konstancu, vođi kulta koji je praktikovao žrtvovanje ljudi. On je kidnapovao i ubijao pripadnike narko-kartela kada je negirao učešće u poslu, a film prati troje prijatelja sa koledža koji u potrazi za zabavom odlaze u Meksiko. Jedan od njih otet je od strane otmičara koji slede čoveka koji se bavi crnom magijom, a ostali pokušavaju da istraže njegov nestanak.

15. A Nightmare on Elm Street (1984)

Američki horor film A Nightmare on Elm Street u kojem je glavni negativac Fredi Kruger, poznat je svima onima koji su odmalena ljubitelji horora, pa pojašnjavati priču oko njegove radnje, verovatno nije potrebno. Međutim, iako je ona u potpunosti izmišljena, scenarista i reditelj Ves Krejven priznao je da je delimično bio inspirisan člankom objavljenim u listu LA Times o grupi kambodžanskih imigranata koji su umrli u snu.

>>Najznačajnija filmska ostvarenja u istoriji rokenrol muzike

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here