I SLOVAČKA IMA SVOJIH SEDAM ČUDA (FOTO)

Slovačka, kontinentalna država u centralnom delu Evrope, krije dragulje. To je jedna od onih zemalja koje imaju čar vedrine i prirode i gotovo da nema tog zaljubljenika u putovanja koji ju je posetio i ostao ravnodušan prema svemu onome što je imao priliku da vidi.

slovacka

1. Spiški zamak

 

Spiški zamak je jedan od najvećih zamkova u centralnoj Evropi. Smešten je na istoku zemlje, iznad sela Žehre u okrugu Levoča u oblasti Spiš. Prva utvrda na ovom mestu podignuta je verovatno u 9. veku, ako ne i ranije, a od 1993. godine nalazi se na Uneskovom popisu svetske baštine. Izgled i lokacija Spiškog zamka privukli su mnoge stvaraoce sedme umetnosti, pa se tako našao u filmovima kao što su Zmajevo srce, Feniks, Kal osvajač i Zima jednog lava.

2. Katedrala Svete Alžbete u Košicama

Ova gotska katedrala građena je više od jednog veka i nalazi se u samom srcu Košica, drugog po veličini grada u Slovačkoj. Crkva može da primi 5.000 vernika, a zahvaljujući fantastičnom pogledu na centar, penjanje na 60 metara visok severni toranj, vredno je truda.

3. Ohtinska aragonitska pećina

 

Ohtinska aragonitska pećina nalazi se u južnom delu države, blizu granice s Mađarskom, u blizini grada Rožnjava. Iako je duga samo 300 metara, veoma je značajna zbog aragonita (kamena koji se retko nalazi u prirodi) koji je ispunjava. Otkrivena je 1954. godine, dok je za javnost otvorena nešto manje od dve decenije kasnije.

4. Jezero Morsko oko

 

Jezero Morsko oko nalazi se na istoku zemlje, dugačko je 618 metara i nebrojeno mnogo puta priznato je od strane raznih medija kao jedno od najlepših na svetu.

5. Oravski zamak

 

Najveći i verovatno jedan od najlepših dvoraca u Slovačkoj, smešten je na severu zemlje. Podignut je u 13. veku za vreme vladavine Ondreja II, a tokom narednih vekova pretrpeo je razne promene, nakon čega je počeo da propada usled nekorišćenja. Sredinom 19. veka započeti su radovi vezani za njegovu obnovu i postepeno mu je vraćen stari sjaj. Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da su upravo tu snimljene mnoge scene iz filma Nosferatu – simfonija užasa iz 1992. godine, režisera Fridriha Murnaua.

6. Bojnjički zamak

 

Lepota Bojnjičkog zamka glavni je krivac što ga svake godine poseti oko 200.000 ljudi iz celog sveta. Od svog nastanka pa do danas promenio je nekoliko vlasnika, a posle Drugog svetskog rata je nacionalizovan.

7. Nacionalni parkovi

 

U Slovačkoj postoji devet nacionalnih parkova, koji predstavljaju prave turističke atrakcije. Jedan od najpoznatijih je Mala Fatra, čiji veći deo teritorije se nalazi pod šumom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here