Naslovna Po Svetu NAJVEĆI EVROPSKI VINOGRAD NALAZI SE U CRNOJ GORI (FOTO)

NAJVEĆI EVROPSKI VINOGRAD NALAZI SE U CRNOJ GORI (FOTO)

Postoje mesta u Crnoj Gori gde se priroda nije dvoumila, gde je štedljivo nudila, skrivala i izazivala darivanog. Takvo mesto je Ćemovsko polje, koje se nalazi jugoistočno od Podgorice, između reka Morače, Cijevne i Ribnice.

julvino

Do 70-tih godina prošlog veka pustoš koju je prirodno obogatila loza Vranac, danas je prava radost za berače, s darovima mediteranskog sunca za enologe i vinoljupce. Više od 45 godina razvijala se najznačajnija i jedina velika vinogradarsko – vinska kompanija u Crnoj Gori, 13. jul – Plantaže sa sedištem u Podgorici, prestonici Crne Gore. Kompanija 13. jul – Plantaže osnovana je 1963. godine, a bavi se proizvodnjom vinskog i stonog grožđa, breskve, proizvodnjom i distribucijom vina i lozovih rakija, uzgojem ribe, ugostiteljstvom i maloprodajom.

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

Najvažniji segment, svakako, vezan je za grožđe i vino. Iako se nalazi u maloj Crnoj Gori, poseduje najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi na preko 2.310 hektara. Prema svakodnevnim izjavama domaćih i stranih stručnjaka, odlikuje ga visok kvalitet primenjene tehnologije. Kao najveći proizvođač vinskog i stonog grožđa u Crnoj Gori i okruženju s godišnjom proizvodnjom vinskog grožđa od oko 22 miliona kilograma, proizvodi se oko 17 miliona boca godišnje.

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

13. jul – Plantaže jedni su od vodećih u regionu, a proizvodi se, zbog visokog i standardno dobrog kvaliteta izvoze u više od 30 država – od zemalja jugoistočne Evrope, preko Evropske unije, Rusije, Kine i Australije, do Kanade i Amerike.

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

Najpoznatiji proizvod ove vinarije, vino Vranac, predstavlja robnu marku po kojoj je Crna Gora prepoznatljiva, a više od 500 priznanja i nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima i izložbama u konkurenciji s vodećim zemljama poznatima po proizvodnji vina, potvrda su kvaliteta ovih proizvoda.

Specifičnost kompanije je strategija bazirana na autohtonim vinskim sortama, Vrancu i Krstaču. Oko 60 posto vinograda je pod Vrancem, a svake godine se značajno povećavaju površine pod ovom kao i drugim svetski priznatim sortama. Ispravnost fokusiranja na autohtonim sortama daju i mnoga svetska istraživanja koja naglašavaju ulogu autohtonih vinskih sorti u sadašnjim i budućim trendovima na globalnom tržištu vina.

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

13. jul – Plantaže poseduje i plantažu pod zasadom breskve na oko 85 hektara, matičnjak lozne podloge kao i proizvodnju loznog sadnog materijala. Tri vinska podruma imaju kapacitet od 30 miliona litara, u kojima tamnuje vino boje purpura, predvečerja i pliša.

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

Najveći europski vinograd nalazi se u Crnoj Gori

Izvor: buro247.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here