ISLAND: MAGIČNA POLARNA SVETLOST KOJA ODUZIMA DAH (FOTO, VIDEO)

Da li biste želeli da znate kako nebo iznad Islanda izgleda gledano sa 60 lokacija za vreme trajanja polarne svetlosti? Tri režisera, Arnþór Tryggvason, Petur K. Gudmundsson i Snorri Thor Tryggvason, odlučila su da udruže svoje snage i saznaju, a rezultat toga je neverovatni time-lapse film koji ističe lepotu i dubinu Aurore Borealis koji je čest gost islandskog neba.

aurora borealis

Mnogo godina ranije, razne svetlosne predstave na nebu zbunjivale su i prestrašivale ljude. Mnoge priče ispričane su o ovoj neobičnoj pojavi, ali niko nije znao da objasni šta je to i kako nastaje. Danas znamo da polarna svetlost nastaje sudaranjem čestica koje oslobađa Sunce sa zemljanim česticama, a viđena je u blizini Severnog i Južnog pola zahvaljujući krajevima magnetnog polja koji se nalazi u Zemlji. Polarna svetlost je najčešće zelene boje, međutim to zavisi od visine na kojoj se sudar čestica dogodi. Što je sudar udaljeniji, veća verovatnoća je da će boja svetlosti biti drugačija, a poznato je da se na 300 kilometara od Zemlje javlja Aurora crvene boje.

>>10 zanimljivih činjenica o Islandu

island polarna svetlostpolarna svetlost islandaurora borealis islandFilm trojice režisera nosi ime Island Aurora i sniman je u zimskim mesecima 2013. i 2014. godine, a neki od kadrova nastali su i dve godine ranije. Nenarativni polučasovni film praćen je laganom muzikom koja upotpunjuje čitav doživljaj ovog neverovatnog prirodnog fenomena, a isečak iz filma pogledajte u videu koji sledi. 

LEAVE A REPLY