20 ZANIMLJIVOSTI KOJE NISTE ZNALI O LEONARDU DA VINČIJU

Leonardo di ser Pjero da Vinči poznat kao Leonardo da Vinči, bio je italijanski renesansni arhitekta, vajar, slikar, pronalazač i inženjer. Rođen je 15. aprila 1452. u mestu Vinči u blizini Firence, a preminuo 2. maja 1519. u Ambrozu u Francuskoj i danas se smatra jednim od najvećih umova svih vremena.

leonardo da vinci

1. Leonardo da Vinči prvi je dao objašnjenje zašto je nebo plave boje.

2. Poznata je činjenica da je bio sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta – u isto vreme.

>>30 zanimljivih činjenica o Italiji

3. Prva ideja za kontaktna sočiva došla je od Leonarda da Vinčija, 1508. godine.

4. Da Vinčijev Kodeks Lester kupio je Bil Gejts 1994. godine za 30 miliona dolara. Nekoliko stranica ove knjige iskorišćeno je kao skrin sejver za Windows 95.

kodeks lester

5. Glumac Leonardo Dikaprio dobio je to ime zato što je njegova mama stajala ispred portreta Leonarda da Vinčija kad se prvi put ritnuo u stomaku.

>>Deset manje poznatih činjenica o životu Nikole Tesle

6. Da Vinčijevo izučavanje rečnih erozija ubedilo ga je da je Zemlja mnogo starija nego što Biblija tvrdi.

7. Softver za prepoznavanje lica utvrdio je da je Da Vinčijeva Mona Liza 83% srećna, 9% zgrožena, 6% uplašena i 2% ljuta.

mona liza

8. Leonardo da Vinči se školovao kod kuće i nedostajalo mu je formalno obrazovanje iz grčkog i latinskog.

9. On je dizajnirao oklopno vozilo, kočije sa sečivom, čekrk (sprava za podizanje velikih tereta), plovni bager i leteći brod.

leonardo da vinci crtezi

10. Zabeleženo je da je Da Vinči često kupovao životinje u kavezima samo da bi ih pustio na slobodu.

11. Njegove poslednje reči bile su: Uvredio sam Boga i čovečanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet kakav bi trebalo da ima.

>>Galileo Galilej: zanimljivosti o ocu savremene astronomije

12. Ovaj pronalazač je jednom prilikom zamalo osuđen na smrt zbog sodomije, međutim, kako nije bilo svedoka, slučaj je odbačen.

13. Ne postoje dokazi da je bilo koji od Da Vinčijevih pronalazaka napravljen dok je on bio živ, kao ni da je neki od njegovih rukopisa objavljen.14. Njegova najpoznatija slika, Mona Liza, postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena iz Luvra 1911. godine.

15. Iako se smatra jednim od najpoznatijih slikara u istoriji, poznato je da postoji svega 15 slika koje je naslikao Leonardo da Vinči.

>>Osam činjenica o Isaku Njutnu

16. Godine 2000. padobranac Oliver Vieti-Tepa sleteo je na zemlju koristeći padobran izrađen prema jednom od Da Vinčijevih nacrta.

da vinci padobran

17. Poznato je da je Da Vinči krao leševe sa groblja kako bi proučavao anatomiju ljudskog tela i saznao gde se nalazi duša.

18. Otac moderne nauke, kako ga nazivaju, izmislio je bicikl 300 godina pre nego što se isti našao na ulicama. Takođe je skicirao prvi padobran, helikopter i tenk.

19. Ovaj naučnik se mnogo interesovao za letenje i pravio je čitave studije o pticama u letu, a nacrtao je i planove za mnoge leteće mašine.

leonardo da vinci

20. Njegova remek-dela, Mona Liza i Tajna večera, dve su najpoznatije, najreprodukovanije i slike sa najviše napravljenih parodija ikad.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here