MESTA KOJA SU ZAUVEK NESTALA POD VODOM (FOTO)

Bezidu Nou, Rumunija

rumunija

Ruševine malog rumunskog sela mogu se videti kako izviruju iz jezera Bezid, koje ga je poplavilo nakon postavljanja brane. Danas su od sela vidljivi samo tornjevi crkve.

>>Đamana: selo u Rumuniji uništeno toksičnim jezerom

Graun, Južni Tirol, Italija

graun

Ovo nekada prosperitetno selo, žrtvovano je sredinom 19. veka kako bi se napravilo mesta novoj brani i povećala proizvodnja električne energije potrebne za širu oblast. Pod jezerom Rešenze sada se nalaze 163 kuće i crkva iz 14. veka. Vidljiv je samo toranj.Mavrovo, Makedonija

mavrovo

Ovaj gradić napravljen je 1850. a potopljen 1949. Iz vode do pola izranja samo Crkva svetog Nikole, koja podseća na davno prohujala vremena.

Medijano, Španija

medijano

Španski grad Medijano je 1974. potopljen tokom izgradnje jednog od najvećih rezervoara u zemlji. Iz vode viri zvonik crkve iz 16. veka, a voda se nekad dovoljno povuče da se prikaže i cela fasada.

San Roma de Sau, Španija

san roma de sau

Ovaj 1000 godina star gradić je potopljen šezdesetih godina prošlog veka, kako bi se napravio rezervoar. Kada je vodostaj nizak, možete prošetati do ostataka crkve, praznog groblja i temelja starog grada.

Krohino, Rusija

krohno

Selo Krohino evakuisano je 1961. kada je velika poplava reke Šeksne progutala najveći deo te oblasti. Danas možete krstariti pored jedine preostale relikvije grada – Crkve Rođenja Hristovog sagrađene 1790.

Kaljazin, Rusija

kaljazin

Staljin je 1939. naredio da se grad Kaljazin potopi, kako bi se napravio rezervoar. Sve što je ostalo je neoklasični zvonik Crkve svetog Nikole.

Vilarino das Furnas, Portugalija

portugalija

Dve hiljade godina istorije grada nestalo je pod vodom 1972. Ovo drevno selo, koje su osnovali Rimljani, tada je imalo oko 300 stanovnika. Kada vodostaj opadne, vide se sablasni kosturi njegovih građevina.

B92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here