ZANIMLJIVE ČINJENICE O MAJAMA

Civilizacija Maja živela je na prostoru koji se danas naziva Mezoamerika. Maje su poznate je po svojoj arhitekturi, umetnosti, religiji, čuvenom kalendaru, ali i po matematici i astronomiji. Veruje se da je ova civilizacija nastala oko 2000. godine pre nove ere, a za njen zvanični kraj uzima se 1697. godina i period španskih osvajanja.

1. Iako je njihova civilizacija pala, jezik i kultura naroda Maja još uvek su se održali. Zapravo, procenjuje se da oko sedam miliona pripadnika ovog naroda još uvek živi na i oko poluostrva Jukatan.

>>Pročitajte zanimljive činjenice o Astecima

2. Kao i ostali pretkolumbijski narodi, i Maje su se trudile da izmene fizičke karakteristike, pa su tako svojoj deci pritiskali čelo kako bi ga izravnali. Ovo su uglavnom radili pripadnici viših klasa. Još jedna od karakteristika bogatijih članova društva bile su ukrštene oči, a to se postizalo tako što je bebama ispred očiju visio neki predmet da bi očne jabučice bile u nepravilnom položaju.

3. Iako ovaj narod postoji i danas, poslednja država kojom su vladale Maje pala je pod vlast Španaca 1697. godine.

4. Majanska medicina bila je prilično napredna. Oni su rane ušivali dlakama ljudske kose, punili su šupljine u zubima, a umeli su da prave i proteze.

5. Neki pripadnici ovog naroda i danas praktikuju žrtvovanje. Na svu sreću, danas se žrtvuju samo kokoške.

>>Pročitajte zanimljive činjenice o Inkama

6. Maje su sredstva protiv bolova uzimale iz biljaka iz svog okruženja i koristile ih u religijskim ritualima kao halucinogene supstance i u medicini kao anestetike.7. Kao i Asteci, i Maje su igrale igru sa loptom koja je povezana sa žrtvovanjem, a ostaci terena za igru pronađeni su u mnogim veću gradovima.

8. Saune i javna kupatila igrali su veliku ulogu u životu ovog naroda. Maje su verovale da će im saune pomoći da se oslobode unutrašnjih nečistoća.

9. Deca naroda Maja imena su dobijala po danu u kom su rođena. Svaki dan u godini imao je određeno ime za dečake i devojčice i od roditelja se očekivalo da se pridržavaju toga.

10. Zatvorenici, robovi i ostali koje je trebalo žrtvovati, pripremani su za ovaj čin tako što su im tela farbana plavom bojom ili su mučeni. Nakon toga, odvođeni su na vrh neke od piramida i u njih bi ispaljivali strele, ili bi im sveštenik hrama iščupao srce iz grudi. Žrtvi bi ponekad odrali kožu, a vrhovni sveštenik bi je zatim navukao na sebe i izvodio ritualni ples.

11. Suprotno uvreženom mišljenju, Maje nisu imale samo jedan kalendar i nijedan od tih kalendara nije predviđao smak sveta za 2012. godinu. Oni su koristili dva kalendara koja su funkcionisala u ciklusima. Jedan od njih je bio Haab koji ima 365 dana, dok se dugoročni kalendar obrtao na svakih 2.880.000 dana. Naučnici su izračunali da je dugoročni kalendar trebalo da se obrne 2012. godine što je dovelo do verovanja da su Maje predvidele sudnji dan.

12. Maje su imale napredniji sistem pisanja od bilo koje drevne civilizacije i pisale su po svemu, uključujući i objekte u kojima su stanovali. Nažalost, mnogi od njihovih zapisa izgubljeni su tokom španskog osvajanja, ali su preostali spisi većinom spašeni i prevedeni, zahvaljujući napornom istraživanju od 20. veka do danas.

13. Baš kao i Asteci, ni Maje nikad nisu koristile gvožđe ili čelik, a oružje i oruđe su izrađivali od vulkanskog kamena.

14. Savršeni oblik nosa za narod Maja bio je prilično veliki nos, kljunastog oblika. Ako ih priroda nije nagradila savršenim nosem, pripadnici ovog naroda koristili bi dodatak koji bi ga činio zakrivljenim. Pripadnici više klase neretko su svoje zube ukrašavali tako što bi ih zašiljili, a oni bogatiji ugrađivali bi u svoje zašiljene zube drago kamenje poput žada i tirkiza.

>>Pročitajte 14 činjenica o Vizantijskom carstvu

15. Maje su bile izuzetno organizovan narod i gradile su velelepne gradove koji su služili kao ceremonijalni i religiozni centri. U gradovima su se nalazili i istraživački centri za astronomiju i matematiku u kojima su sa neverovatnom preciznošću izmerili solarni sistem (sa greškom od svega 17,27 sekundi).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here