ŠTA BEOGRAĐANE ČEKA U NOĆI MUZEJA?

Beogradsku publiku u okviru ovogodišnje Noći muzeja 16. maja očekuje više od 120 različitih programa na 60 lokacija u prestonici Srbije. 

nocmuzeja

Pored 15 novih prostora koji su se ove godine priključili Noći muzeja, novina je i posebna Dečja tura sa sadržajima namenjenim najmlađim posetiocima na 12 lokacija u prestonici. Paviljon Cvijeta Zuzorić biće pretvoren u Dečji paviljon, centar dešavanja sa ludom čajankom iz Alise u zemlji čuda i predstavljanjem nesvakidašnjih običaja vezanih za Bele poklade. Mališani će imati priliku i da crtaju u pesku, da izrađuju maske, kao i da uče da vezuju mornarske čvorove, kazala je Neda Kurjački, PR Noći muzeja, u kojoj ove godine učestvuju 54 grada u Srbiji. Malo pozorište Duško Radović provešće mališane iza svojih kulisa, Beogradska filharmonija i Zadužbina Ilije M. Kolarca upoznaće ih sa muzikom na posve nov način. Kurjački je iz bogatog programa Noći muzeja izdvojila i Magične filmske poljupce u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, gde će se te večeri prikazivati i filmovi koji publiku asociraju na ljubljenje. Publika će imati priliku i da se poigra sa filmskim trakama, razvija negative i pozitive, isproba rasvetu ili projektovanje filmova. I ove godine svoja vrata će otvoriti Muzej Nikole Tesle, ali će ovog puta kroz izložbu Moji izumi biti predstavljena Teslina biografija, kao i njegovi stručni i popularni članci koje je pisao za razne časopise. Biće izloženi i do sada neobjavljeni Teslini tekstovi o Prvom svetskom ratu, kao i  prepiske našeg genija sa glavnim urednikom i izdavačem kultnog časopisa Elektrikal eksperimenter. Kurjački je ukazala da će posetioci ove godine imati priliku da posete i Tanjug, jednu od najstarijih novinskih agencija i da se upoznaju sa procesom rada jedne tako velike medijske kuće. Parobrod će te večeri ugostiti i Foto Muzej, koji u kolekciji ima više od 100.000 fotografija. Takođe, u saradnji sa Parobrodom i najstarijom autentičnom beogradskom parfimerijom Sava, u koju će posetipoci moći da zavire u Noći muzeja, osmišljen je parfem inspirisan sa Noći muzeja pod nazivom Beogradska noć.

Noći muzeja se, kako je rečeno na konferenciji za novinare, pridružila i Islamska zajednica u Srbiji, pa će tokom ture u Višnjićevoj ulici publika imati prilika da se upozna sa islamskom kulturom. U Noći muzeja ponovo će se svoja vrata posetiocima otvoriti i najstarija banka u Srbiji, a oživeće i diskoteka kod Laze Šećera, prva diskoteka na Balkanu, u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif. Biće otvoren i prvi privatni, porodični muzej u Srbiji – Dom Jevrema Grujića. Posetioci će imati priliku da pogledaju bogatu kolekciju umetničkih dela, pušku Hajduk Veljka Petrovića, ali i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji.

U okviru Vremeplova u Domu Jevrema Grujića čekaće ih i članovi porodice. Ovogodišnja Noć muzeja realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a zemlja-partner manifestacije je Austrija. Kako je najavila Jelena Glišić iz Austrijskog kulturnog foruma biće predstavljena tri programa – biće organizovano specijalno vođenje kroz izložbu Getting things done u Galeriji Fakulteta likovih umetnosti posvećenu savremenoj arhitekturu iz pokrajine Vorarlberg u Austriji.  Grupa Eintagsmuseum, koja otkriva neke napušte prostore, oživeće kultni beogradski klub Akademija i pretvoriti ga u jedinstveni Muzej na jedan dan. Publika je pozvana da donese svoje uspomene koje ih podsećaju na ovaj klub, navela je Glišić. Ona je dodala da pulbliku očekuje i izložba Tracks And Traces u novoj zgradi u Muzeju grada Beograda koja predstvlja dijalog jednog austrijskog i jednog srpskog umetnika.

I Zeleni venac se pretvara u muzej na otvorenom.  Stotine godina običaja najvećih gradskih pijaca oživeće pred posetiocima dok budu pazarili na mericu ili na kantar, a očekuju ih autentično obučeni prodavci, shodno epohama u kojima su radili. Posetioci će imati i priliku da se slikaju sa kravom iz 1900. godine, kao što su u to vreme ispred fotografske radnje to činili oni koji su došli na pijac da prodaju svoju kravu.

Kada je reč o Muzeju nauke i tehnike posetioce u novootvorenoj Galeriji Aleksandar Despić očekuje izložba o industrijskom dizajnu, a u Muzeju Srpskog lekarskog društva postavke Kobni maj 1903. Tu će biti izložena dva revolveraška zrna kojim je ubijena Draga Mašin, kao i jedan koji je nađen u sobi gde je izvršen atentat na Aleksandra Obrnovića. Biće prikazani i njihovi obdukcioni nalazi.

U Naučnom centru eksponati oživeti na jednu noć i zajedno sa posetiocima proveravati vekovima stare naučne istine i zakone, a Dvorski kompleks na Dedinju će otvoriti svoja vrata i posetioce povesti na putovanje kroz istoriju.

Prema rečima Gavrila Došena posetioce očekuje izložba fotografija Nemi svedok epohe –  fotografija snimljenih na dvoru pre i posle Drugog svetskog rata sa nekim od najznačajnih istorijskih ličnosti.  Fotografije će biti postavljene na mestima na kojima su načinjene, a u Dvorskom kompleksu biće i izložba General Mihailović – prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi.

Muzej afričke umetnosti približiće posetiocima 12. Noći muzeja tajanstveni kontinent kroz neverovatne murale koje kreiraju umetnici naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basoto. Svi zainteresovani upoznaće se sa tradicijom oslikavanja zidova kuća, a na kraju ovog putovanja u nepoznato posetioce očekuje koncert grupe Shira u’tfila.

Na Senjaku, u parku Fakulteta likovnih umetnosti, biće izložena kolekcija skulptura u bronzi, nastala u Francuskoj i Italiji krajem 19. veka, koje predstavljaju najpreciznije replike vrhunskih vajara poput Mikelanđelovog Mojsija i Dijane. U Noći muzeja 12 lokacija biće organizovana i posebna tura – Neispričane priče Noći muzeja.

Mirjana Radulović, marketing manager Pay TV FYC, čiji je deo i kanal Viasat History je posetiocima preporučila da u okviru te ture obiću Doktorovu kulu, prvu psihijatrijsku bolnicu na Balkanu, koja je nekada nosila naziv Dom za s uma sišavše. Ona je izdvojila i Bet olam – Kuću večnosti, odnosno Jevrejsko sefardsko groblje. Manifestaciji se ove godine pridružuje i Zoološki vrt grada Beograda koji se sa najmlađim ljubiteljima životinja i muzeja druži u Bebi Zoo vrtu, kao i Legat Petra Lubarde.

Ulaznice za 12. Noć muzeja već su u prodaji, po pretprodajnoj ceni od 400 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 dinara i važiće za po jedna ulazak na sve lokacije u Beogradu. Ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24 sata, a deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here