NAJBOLJE ULOGE MAJKLA KITONA (FOTO)

Majkl Kiton, koji je postao poznat tokom osamdesetih godina, jedan je od najpopularnijih glumaca svih vremena. Betmen, Rigan Tomson ili Bitlđus, samo su neki od likova koje je tumačio tokom svoje karijere i oni spadaju među one koje publika nikada neće zaboraviti. 

Majkl_Kiton

Majkl Kiton kao Betmen u filmu Tima Bartona iz 1989. godine

betmen

Za filmove o Betmenu slobodno se može reći da predstavljaju svojevrstan fenomen, a Kiton je sudeći prema mišljenju mnogih filmofila, jedan od najboljih glumaca koji su tumačili lik čuvenog superheroja. Ulogu Džokera, Betmenovog najvećeg protivnika, tada je tumačio Džek Nikolson i to je bio jedan od najuspešnijih filmova temeljen na stripovima DC-ja. Tri godine kasnije, Majkl je glumio u filmu Povratak Betmena.

Bitlđus, 1988. godina 

Bitlđus

U još jednom ostvarenju Tima Bartona, Kiton je glumio Bitlđusa, raskalašnog i divljeg duha, koji je ujedno i jedan od najpoznatijih likova u njegovoj karijeri. Bitlđus je vremenom stekao kultni status i nalazi se na listi 100 najboljih komedija američke kinematografije.

Rigan Tomson/Čovek ptica, 2014. godina

covek_ptica

Crno-humorna drama režisera Alehandra Gonzalesa Injaritua Čovek ptica nominovan je za čak devet Oskara, od kojih je osvojio četiri i to za najbolji film, režiju, scenario i fotografiju. Ovaj satirični film o glumačkoj profesiji dopao se svima koji su ga odgledali, a šezdesettrogodišnji glumac je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu. 

Džin Mak u Rezervnim igračima, 2010. godina

4

Akciona komedija Rezervni igrači, režisera Adama Mekeja, pobrala je pozitivne kritike i pre nego što je počela da se prikazuje u bioskopima, što joj je kasnije donelo zaradu od 170 miliona dolara, a Majklu još jednu u nizu zapaženih uloga.

Džek u komediji Gospodin mama iz 1983. godine

majkl_kiton_gospodin_mama

Uloga Džeka Batlera slovi za jednu od onih zahvaljujući kojima je Kiton postao poznat kada se pojavio u glumačkim vodama. Džek je automobilski inženjer koji je dobio otkaz na poslu, ali pošto se njegova supruga zaposli pre njega, on je prinuđen da na sebe preuzme brigu o deci, što dovodi do niza raznih pustolovina.

Bili Kofild u Timu iz snova, 1989. godina

tim_iz_snova_kiton

Tim iz snova je komedija koja prati četiri mentalna bolesnika iz Njujorka u potrazi za napadačima svog terapeuta, koji je sticajem okolnosti bio svedok ubistva. U ovom ostvarenju režisera Hovarda Zifa, Kiton je tumačio lik pričljivog Bila, koji je ujedno bio i neslužbeni vođa grupe.

Karter Hejz u filmu Pacifik Hajts, 1990. godina

Pacifik_Hajts

Za Majkla, koji je u psihološkom trileru Džona Šlesindžera Pacifik Hajts glumio Kartera Hejza, kritičari nikada nisu štedeli na rečima hvale. No, film nije ispunio očekivanja ali je ipak zauzeo 93. mesto na listi 100 najstrašnijih filmskih trenutaka, kablovske i satelitske televizijske mreže i vodećeg američkog kanala Bravo.

Dogberi u Mnogo buke ni oko čega, 1993. godina

mnogo_buke_ni_oko_cega_majkl_kiton

Iza ovog ostvarenja, baziranog na komediji Vilijama Šekspira, stoji Kenet Brana, a jedna od glavnih uloga bila je poverena Kitonu, koji je za nju dobio niz pozitivnih kritika. Radnja je smeštena u fiktivnu Siciliju i prati ljubavne spletke nekoliko likova na dvoru tamošnjeg vladara.

Čik Hiks u animiranom filmu Automobili, 2006. godina

550

U poznatom crtanom filmu Džona Lestera i Džoa Renfta, proslavljeni glumac davao je glas junaku Čiku Hiksu, trkačkom veteranu i beskrupuloznom takmičaru koji je na raznorazne načine upadao u trke.

Bob Džouns u filmu Moj život, 1993. godina

majkl_kiton_nikol_kidmen

U filmu Moj život, Majkl je oživeo lik Boba (jednu od svojih najdomljivijih uloga), uspešnog PR-a iz Los Anđelesa, koji je srećno oženjen sa Gejl (Nikol Kidman), koja je trudna. Nažalost, on je teško bolestan i ostalo mu je svega nekoliko meseci života. Pored navedenih uloga, treba istaći i one u filmovima Novine, Džeki Braun, Opasni Džoni, Noćna smena, Robokap, Vedri džentlmen (koji je i režirao) i tako dalje, zahvaljujući kojima je postao dobitnik nagrade za životno delo filmskih festivala u Holivudu i Cirihu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here