POTPEĆKA PEĆINA – RAJ ZA TURISTE

Dvorana zmajeva, Don Kihot, Snežana i sedam patuljaka nisu samo naslovi priča za decu već su to i prirodni ukrasi Potpećke pećine koja se nalazi na 14 kilometara jugoistočno od Užica. Zanimljivo je da ova pećina, jedinstvena po monumentalnom ulazu u obliku potkovice, nema svoje pravo ime. Naziv Potpećka pećina potiče od sela pokraj kog se nalazi, a selo je dobilo ime Potpeće po pećini (selo pod pećinom).

Pogled na selo Potpeće Izvor: Wikipedia

Potpećka pećina je dugačka deset kilometara, ali je posetiocima na razgledanje dostupno 555 metara. Na ulazu u pećinu koji se nalazi na litici visokoj 72 metra, čeka oko 200 stepenika. Otvor Potpećke pećine, visine oko 50 metara i širine 12 metara pri dnu, spada u najviše pećinske ulaze u Srbiji. Iz pećine, u kojoj je temperatura samo 9 stepeni, izbijaju dva vrela koja čine dva kilometra dugu reku Petnicu. U pećini se nalazi obilje stalaktita (ukrasa koji vise sa zidova pećine) i stalagmita ( ukrasa koji rastu iz poda pećine), a oblici podsećaju na zmajeve, kamile, orlove, sove, ribe….

Potpecka_pecina

Nakon Šiljate stene ulazi se u Tavan, veliku dvoranu sa kupolom. Dvorana dobija dnevno svetlo i pruža nezaboravan pogled. Obris ulaza liči na slona sa stražarskom kulom, koji se nalaze na vrhu pećine.

Foto: zlakusa.com

Iz dvorane Tavan prolazi se kroz tunel Glavni Hodnik da bi se stiglo do Prolaza nade, dvorane u kojoj je tokom prošlih deset godina otkriveno više od 2.185 metara prolaza.

Sledeći Minerski prolaz vodi do Galerije Mladih istraživača, a pored nje je Cvijićeva dvorana, nazvana po Jovanu Cvijiću, čuvenom naučniku i speleologu.

Posetioci dalje prolaze kroz tunel Prolaz slepih miševa do Drezničkog kanala, dela Potpećke pećine koji pokazuje njen ogroman sistem, ukupne dužine 6 do 8 kilometara koji povezuje sela Dreznik i Potpeće.

U ovom kanalu se nalaze formacije Snežana, Sedam patuljaka, Don Kihot, zatim Nevestinski veo itd.

Na tavanici speleološkog dragulja, koji su izgradile vode ponornice koje poniru u Drezničkoj dolini, može se videti kameni nakit, vajan rukama prirode milenijumima.

Potpećka pećina, zaštićena kao spomenik prirode, najznačajniji je speleološki lokalitet zapadne Srbije. Jedna je od svega pet pećina u Srbiji uređenih za turističku posetu i godišnje je poseti više desetina hiljada turista.

Foto: zlakusa.com

Jedna od njih, Sanja Prodanović iz Čačka, kaže da je više puta posetila Potpećku pećinu i da je oduševljena posebnim prizorom koji predstavlja spajanje stalaktita i stalagmita. Ona kaže da je na nju najveći utisak ostavila Dvorana zmajeva, koja je nastala od nekadašnjeg izvora vode, kao i skelet pećinskog medveda.

A u blizini Potpećke pećine, porodica Guskić je davne 1988. godine napravila ribnjak u kojem gaji kalifornijske pastrmke. Godišnje proizvodimo oko pet tona pastrmke koju turistima po specijalnom receptu spremamo u etno restoranu Vodeničar, kaže vlasnik tog ugostiteljskog objekta Željko Guskić.

Guskić kaže da je restoran dobio ime po vodenici potočari koja je izgrađena u prošlom veku, 1939. godine u kojoj se još uvek melje žito, a neretko gosti iz Novog Sada, Beograda, Subotice ponesu i po koji kilogram projinog belog brašna. Pored restorana je i rečica Petnica koja izvire iz Potpećke pećine sa biserno čistom vodom, a na njenom toku, koji je dug kilometar i po do ušća u Đetinju se nalazi ukupno šesnaest ribnjaka i još dva restorana, kaže Guskić.

>>Bekstvo od realnosti: 10 najšarmantnijih sela u Srbiji

>>Vinatovača, jedina prašuma u Srbiji

>>Rim na tlu Srbije: Feliks Romulijana

>>Kađenica: pećina koja čuva uspomenu na tragični događaj

>>Crkva u hrastu: bajkoviti prizor na jugu Srbije

>>Biser u nedrima Srbije

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here