OVA “CRNA” RUŽA RASTE SAMO U JEDNOM SELU U TURSKOJ

Turske Halfeti ruže izgledaju kao i svake druge, međutim njihova tamna boja čini ih neobičnim, a zbog ograničenog prostora na kom uspevaju postale su ugrožena vrsta.

turska crna ruza
Tamno crvena ruža koja leti potamni za još nekoliko nijansi, zbog čega je poznata kao crna ruža.

Ove neobične ruže uspevaju samo u selu Halfeti, po kom su i dobile naziv. Tajna njihove crne boje leži u jedinstvenom sastavu zemljišta karakterističnom za region u kom se selo nalazi, kao i pH nivoi podzemnih voda koje nadiru iz reke Eufrat koja protiče u okolini sela. Halfeti ruže cvetaju u proleće i tada bivaju izrazito tamno crvene boje, međutim na leto one još više potamne. Iako je ovo cveće zapravo tamno crveno, leti potamni do te mere da su u svetu poznate kao crne ruže.

crne ruže

Za lokalno stanovništvo ovo cveće predstavlja simbol misterije, nadanja i strasti, kao i smrti ili loših vest. Nažalost, Halfeti ruže postale su ugrožena vrsta. Kad se stanovništvo ovog sela preselilo u obližnje novoizgrađeno mesto, sa sobom su poneli i ruže kako bi ih zasadili u svojim novim baštama, međutim novo zemljište udaljeno svega oko 10 km nije prijalo ružama i one su počele da nestaju. Stručnjaci su nakon toga uradili sve da bi spasili ovu vrstu ruža, a one se danas čuvaju u specijalnim uslovima, u blizini mesta koje im odgovara.

Originalne fotografije ovog cveća retke su na Internetu, pa ćete umesto njih naći gomilu obrađenih fotografija izrazito crnih ruža. Razlog tome je verovatno želja da se ovaj cvet predstavi kao atrakcija i privuku turisti, međutim, boja ovih ruža nije izrazito crne boje kao što pokušava da se predstavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here