VINDOU ROK, PRESTONICA NAVAHO INDIJANACA (FOTO)

Vindou Rok, mali grad u Arizoni smešten u okrugu Apači, na području indijanskog rezervata Navaho, poznat je kao glavni grad Navaho Indijanaca. Okružen zaista zapanjujućom okolinom, bio je omiljena lokacija mnogih režisera za snimanje vestern filmova i za razliku od ostalih američkih gradova, oni ljudi koji posete ovaj, sasvim sigurno će imati drugačiji pristup životu.

vr

Vindou Rok je mesto koje odlikuju bogata istorija, tradicija i brojne turističke atrakcije. Prestonica jednog od najvećih indijanskih naroda – Navaho, dobila je ime po velikoj prirodnoj rupi udubljenoj u nešto manje od 61 metar visokom bregu. Sve do 1936. godine, ova oblast je bila još samo jedno od živopisnih čuda Navaholenda, sve dok ga Džon Kolijer, komesar indijanskih poslova u to vreme, nije izabrao za planirani Navaho centar.

2

Tada su završene upravne zgrade Biroa za indijanske poslove i Službe za javno zdravlje koje su pravljene od crvenih peščara, a kasnije i plemenska opština. Muzej je podignut dve i po decenije kasnije, a 1997. godine na njegovom mestu izgrađen je novi i u njemu se nalaze Navaho artefakti. Zoološki vrt je sagrađen sredinom sedamdesetih godina prošlog veka i on predstavlja jedini u Sjedinjenim Američkim Državama koji je u plemenskom vlasništvu, a svake godine ga poseti oko 40.000 turista iz celog sveta.

3

Odlazak u Vindou Rok ne bi bio ono što jeste da se posetiocima ne nudi prilika da uživaju u kuhinji, plesovima i ostalim sadržajima koji su uključeni u jedan od najvećih indijanskih sajmova u Severnoj Americi – Nacionalni sajam Navaho nacije, koji se tradicionalno održava u septembru. Konkretno, ovo mesto svim posetiocima bez obzira na pol i godine, nudi jedan vrlo uzbudljiv i edukativan odmor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here