ZAVIRITE U BOLNICU ZA OŠTEĆENE LUTKE U AUSTRALIJI (FOTO)

U Australiji, u južnom delu Sidneja, nalazi se neobična bolnica čija svrha nije da izleči ili spasi život, već da popravi stare, oštećene lutke.

Ovo mesto počelo je sa radom davne 1913. godine i već više od 100 godina neprestano leči lutke koje su stradale u svađi između dve sestre ili ih se samo dočepalo nestašno kuče i ostavilo tragove zuba po ovoj najdražoj igrački devojčica. Neretko na lečenje dolaze i stare lutke na čijem licu je vreme ostavilo svoj trag, čineći da izgledaju jezivo kao one koje smo imali prilike da vidimo u raznim horor filmovima. Međutim, Australijskoj bolnici za lutke ni to ne predstavlja problem. Baš kao u pravoj bolici, 12 zaposlenih u bolnici za lutke obavlja deo posla za koji su stručni: neko leči polomnjene noge i ruke, neko je zadužen za kosu koju je mala vlasnica isekla igrajući se frizerke, a neko će stručno oporaviti oljušteno lice stare lutke sa kojom se još baka igrala kad je bila mala, a danas želi da je pokloni svojoj unuci.Geoff Chapman treća je generacija vlasnika bolnice za lutke koja je nastala sasvim slučajno. Ovo mesto nekada je bilo ogranak jedne prodavnice, međutim, jednog dana im je stigla redovna isporuka u kojoj su se nalazile oštećene lutke. Pre nego što su izložene za prodaju, ove igračke su morale da se poprave i tada se javila čitava ideja koja postoji već više od 100 godina. Moj otac je držao ovo mesto za vreme Drugog svetskog rata i uvek je govorio da je bolnica tada imala najviše posla. U to vreme su bili izmenjeni zakoni o uvozu i gotovo da nigde nije mogla da se kupi nova lutka, tako da su oštećene lutke dolazile kod nas i vraćane nazad deci. Tada je bolnica imala čak 70 zaposlenih koji su radili u šest velikih prostorija, kaže Chapman.

Danas je ova bolnica jedino mesto koje se bavi ovakvim poslom. Iako su se vremena promenila i igračke nisu toliko skupe i dalje oko 200 lutki svake nedelje stigne u bolnicu da bude izlečeno, a većinu mušterija čine bake koje donose lutke sa kojima su se one igrale jer žele da ih zaposleni restauriraju kako bi mogle da ih poklone svojim unukama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here