NAJSTARIJI PRIMERCI PREDMETA KOJE SVAKODNEVNO KORISTIMO (FOTO)

1. Najstarije čarape, stare oko 1500 godina

najstarije carapeOve egipatske vunene čarape dizajnirane su tako da mogu sa lakoćom da se nose uz sandale. Ispletene su između 300. i 499. godine nove ere, a pronađene u 19. veku.

Najstariji pisani recept, nastao pre oko 5000 godina

recept za pravljenje pivaSumerski recept za pravljenje piva datira iz 3000. godine pre nove ere. Dobijeni napitak bio je jakog ukusa, a u njemu bi često plutali komadići hleba.

>> Pročitajte 10 najzanimljivijih činjenica o pivu

Najstarije sunčane naočare, veruje se da su napravljene pre oko 800 godina

najstarije naočareNajstarije poznate naočare na svetu otkrivene su na ostrvu Bafin u Kanadi, a koristile su se da bi redukovale odsjaj snega.

Najstarija poznata figura ljudskog tela, stara 35.000 do 45.000 godina

figuraVenera iz Hohle Felsa napravljena je pre oko 35.000-40.000 godina i veruje se da je najstarija figura koja predstavlja ljudsko telo. Ova figurica veličine 6 centimetara napravljena je od slonovače, a pronađena je u Nemačkoj, u podnožju Švapskih Alpa.

Najstarija pronađena cipela, napravljena pre oko 5500 godina

najstarija cipelaOva mokasina pronađena je u jednoj pećini u Jermeniji, a očuvana je uz pomoć trave i suve ovčije balege. Leva cipela nije pronađena.

>> Pročitajte 13 jezivih činjenica o prošlosti

Najstariji muzički instrument, oko 40.000 godina

najstariji muzički instrumentFlauta stara 40.000 godina napravljena je od kosti lešinara, a pronađena je u Nemačkoj. Naučnici veruju da je možda baš muzika našim precima dala stratešku prednost nad neandertalcima.

Najstarije pronađene pantalone, stare oko 3300 godina

najstarije pantaloneNajstarije pantalone na svetu sašivene su pre 3300 godina, a pronađene su na zapadu Kine.

Najstariji toalet sa tekućom vodom, postojao pre 2000 godina

toalet u efesuU Efesu, drevnom gradu koji se nalazi na prostoru današnje Turske, postoji toalet koji je bio u funkciji još pre 2000 godina. Ispod probušenih sedišta tekla je voda koja je fekalije odnosila u obližnju reku, što je za to vreme bio izuzetno napredan izum.

Najstariji brushalter, pre oko 500 godina

grudnjakOvaj brushalter koristio se u Austriji između 1390. i 1485. godine. Postoje i mnogo raniji zapisi o kesama za grudi, ali ti predmeti nikad nisu pronađeni.

Najstarije protetičko telo, staro oko 3000 godina

protetički prstProtetički palac pomagao je pre 3000 godina nekom u Egiptu da hoda, a testiranje je pokazalo da je palac zaista bio funkcionalan.

Najstarija tašnica, korišćena pre oko 4500 godina

najstarija tašnaOvi pseći zubi su sve što je ostalo od tašne stare 4500 godina pronađene u Nemačkoj i verovatno su bili deo poklopca.

Najstariji kondom, star oko 370 godina

najstariji kondomNajstariji pronađeni kondom napravljen je od kože ovce i koristio se 1640. godine u Švedskoj. Uz njega je pronađeno i uputstvo na latinskom gde se savetuje da se posle svake upotrebe ispira vrućim mlekom, kako korisnici ne bi dobili neku polnu bolest.

Najstarija žvakaća guma, stara oko 5000 godina

najstarija žvakaOva žvaka žvakana je u Finskoj pre najmanje 5000 godina. Napravljena je od kore breze i korišćena je najverovatnije kao lek protiv infekcije u ustima ili kao lepak.

Najstarija zapisana kompozicija, isklesana pre oko 3400 godina

melodijaNajstarija kompozicija pronađena je u Ugaritu, koji danas pripada severu Sirije, a napisana je za sviranje na liri.Najstariji novčić, star 2700 godina

najstariji novčićNajstariji poznati novčić pronađen je u drevnom helenskom gradu Efesu koji se nalazi u današnjoj Turskoj, a na njemu je isklesana glava lava.

Najstariji globus, napravljen pre oko 510 godina

najstariji globus najstariji globusOvaj stari globus napravljen je u Italiji od jajeta noja. Pre nego što je utvrđena njegova starost i poreklo, prodat je sadašnjem vlasniku na Sajmu karata u Londonu 2012. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here