POMRAČENJE SUNCA

Danas su stanovnici evropskog kontinenta bili u prilici da posmatraju delimično ili potpuno pomračenje Sunca, u zavisnosti od toga na kom delu kontinenta žive. Na našim prostorima Mesec je zaklonio 50% Sunca, a maksimum pomračenja nastupio je u 10:48.solar eclipsePomračenje Sunca je astronomska pojava koja nastupa kad se Mesec nađe između Sunca i Zemlje, što je moguće samo kad je Mesec u fazi mladine, odnosno u položaju konjukcije.  Zavisno od trenutne udaljenost Sunca i Meseca, kao i lokacije posmatrača, može nastupiti jedan od tri oblika pomračenja: delimično, potpuno ili prstenasto.

Tokom vekova narod je ovu pojavu povezivao sa lošim događajima koji bi trebalo da uslede kao što su rat, bolest ili smrt vladara, što je bio slučaj sa Knezom Mihailom čijem ubistvu 29. maja 1868. su prethodila dva pomračenja od 6. marta 1867. i 23. februara 1868. U našem narodu postojalo je verovanje da su razne nemani kao što su vukodlaci, veštice, zmijurine, đavoli i hale kidisali na Sunce. Hale su, po verovanju, bile najopasnije jer su imale dve glave i po šest prstiju na rukama i nogama i mogle su da se pretvore u bilo kojeg čoveka ili životinju. Još jedno verovanje koje je zaokupljalo naš narod bilo je da Sunce nestane jer ga zaklone Sveti Ilija i đavo dok se tuku jedan sa drugim, a postojalo je i mišljenje da su se Sunce i Mesec potukli i da je Mesec nadjačao Sunce. Narodi širom sveta razvili su i odbranu od ove pojave, pa su tako naši ljudi pucali prema zaklonjenom Suncu, gađali ga ili pravili veliku buku kako bi oterali nemani, dok su stari Egipćani takođe pravili buku, a Kinezi gađali strelama. Ovakav način odbrane Sunca smatrao se uspešnim jer se ono uvek vraćalo i sijalo je kao da se ništa nije dogodilo.

Pomračenje Sunca poslednji put je na našim prostorima bilo vidljivo u avgustu 1999. godine kad je Mesec u potpunosti prekrio Sunce, a naredno delimično pomračenje čeka nas 2020., dok potpuno pomračenje možemo da očekujemo 2026. godine.

Pogledajte kako je pomračenje izgledalo iz raznih krajeva Evrope 20. marta 2015:

Ostrva Svalbard, Norveška

pomracenje sunca

Pomračenje praćeno iz Novog Sada

pomracenje novi sad
Foto: Dušan J.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here