PREDSTAVLJEN DODATAK ZA OCULUS RIFT KOJI ĆE IGRAMA DODATI DIMENZIJU MIRISA

Nakon predstavljanja Oculus Rifta, virtuelna stvarnost u igrama postaje sve važniji deo gejming zajednice. Ne samo da ćemo uskoro dobiti pomenuti headset, već je i Valve predstavio vlastiti VR headset koji će biti namenjen prvenstveno igrama. Iako ovi uređaji još uvek nisu u prodaji, već su se počeli razvijati razni dodaci za njih.

19668__620x10000_feelreal-oculus-rift-maska_1

FeelReal je jedan od tih dodataka. Uz pomoć Bluetootha, ova zanimljiva maska se spaja na Oculus Rift, a igraču se stavlja preko usta i nosa. Na ovaj način će FeelReal omogućiti puštanje mirisa i kontrolisanje temperature tokom prikazivanja virtuelne stvarnosti na malim ekranima Oculusa.

Maska je sastavljena od malih grejača, vazdušnog hladnjaka, osveživača vazduha, motora za vibraciju i mikrofona kao i posebne kasete za dodavanje mirisa. Kombinacijom ovih uređaja, FeelReal može kreirati mirise i atmosferu okeana, džungle, vatre, trave, pudera/praška, cveća i metala.

Ekipa iz The Vergea je testirala uređaj i ostala iznenađena rezultatima: Kretao sam se travnatim terenom i prašumom bez ikakvih neugodnosti. A zatim, nakon nekoliko trenutaka, sistem je počeo da radi. Lebdeo sam prema vodopadu, sunce je obasjavalo kamenje oko mene. ‘Osećaćeš se mokro’, obećao je natpis. Hladnjaci u FeelRealu su počeli hladiti vazduh oko mojih usta i nosa, a trenutak kasnije, osetio sam kapljicu vode na obrazu. Nije bilo prirodno, naravno, ali bilo je ugodno – kao hladni povetarac na prepunom podu konvencije na kojoj sam se nalazio, rekao je novinar koji je testirao uređaj.

A zatim, taman kada sam se počeo navikavati na virtuelni klima uređaj, demonstracija me upozorila da će mi postati vruće. Mikro-hladnjaci su se isključili, a ja sam osetio ekvivalent fena za kosu pred svojim ustima i nosom. Ne sećam se kako je kaseta za vatru mirisala jer sam bio previše zauzet uveravanjem samog sebe da, uprkos tome što sam osećao ispod tog komada plastike, zapravo nisam bio gušen, dodao je.

Čini se da virtuelna stvarnost odlično napreduje, a samo je pitanje vremena kada ćemo svi imati priliku zaigrati igre koje nećemo razlikovati od stvarnosti.

19669__620x10000_feelreal-oculus-rift-maska_2
19670__620x10000_feelreal-oculus-rift-maska_3Izvor: gameland.jutarnji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here