NAUČNICI NAPISALI MUZIKU ZA MAČKE

Ako vaša mačka mjauče uz vašu omiljenu pesmu, to svakako ne znači da joj se ta muzika dopada. Muzika je sastavljena od tonova i tempa u kojima ljudi uživaju, dok su mačke prema njima ravnodušne ili im čak smeta.muzika za mačkeDva psihologa sa Univerziteta u Viskonsinu i kompozitor sa Univerziteta u Merilendu došli su na ideju da naprave muziku za mačke, sastavljenu od bitova koji se nalaze u frekvencijskom rangu koji ove životinje koriste za međusobnu komunikaciju. Ovi zvuci ne prijaju ljudskom uhu, ali su istraživanja dokazala da mačke zapravo uživaju u njima.

Kompozitor David Teie kaže da je ova muzika napisana isključivo za domaću mačku i bazirana je na vokalnim i zvucima okruženja koji privlače pažnju ovih životinja. Sve kompozicije napravljene su uz pomoć tradicionalnih instrumenata i ljudskog glasa, bez bilo kakvih životinjskih zvukova.

Muzika za mačke deo je šireg projekta koji je okrenut stvaranju muzike za mnoge pripadnike životinjskog carstva, a naučnici se nadaju da će to obogatiti živote životinja koje su udaljene od prirode ili žive u zarobljeništvu.

Delove kompozicija za mačke poslušajte ovde:

Spook’s Ditty

Cozmo’s Air

Rusty’s Ballad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here