AMERICAN HORROR STORY: LIKOVI IZ PROŠLOSTI KOJI SU SE POJAVILI U SERIJI

American Horror Story (Američka horor priča) je antologijska serija čiji su pojedini likovi i priče bazirani na stvarnim likovima i događajima. U trenutku dok ovo pišemo, uveliko se rade pripreme za snimanje pete sezone čija će premijera biti u oktobru, a do tada pogledajte koji ljudi iz istorije su inspirisali producente.

Upozorenje: mogući spojleri

1. Madame Delphine LaLaurie, Coven

Kathy BatesMarie Delphine LaLaurie poznatija kao Madame LaLaurie bila je članica visokog društva u Luizijani i kao mnogi južnjaci tog doba, imala je lične robove. Kuću u Nju Orleansu u kojoj je živela zahvatio je požar 1834. godine, a vatrogasci koji su tom prilikom došli, na tavanu kuće zatekli su užasavajući prizor: živi crni robovi sa amputiranim ili izlomljenim ekstremitetima, zašivenim ustima i slično. Besna rulja koja je saznala užasnu istinu o ovom domaćinstvu skupila se i rešila da uništi kuću, a LaLaurie i njen suprug su pobegli i nikad se više nije čulo za njih.

2. Kit i Alma Walker, Asylum

Barney Betty HillProducent Tim Minear objasnio je da su Barney i Betty Hill bili inspiracija za Kitovu i Alminu priču. Ovaj par je postao poznat široj javnosti nakon tvrdnje da su ih oteli vanzemaljci. U septembru 1961., uveče, kad su se vraćali sa odmora, na nebu su videli svetleći objekat za koji su mislili da je avion. Kad su stali i pustili psa da se malo istrči, sleteo je svemirski brod koji je bio toliko blizu da su unutra videli posadu. Odmah su utrčali u auto i pobegli, a kad su došli kući, shvatili su da su putovali dva sata duže nego obično, dok je pređena kilometraža na autu pokazivala da su prešli isti put kao inače. Barney i Betty su kasnije kroz seanse i snove shvatili šta im se dešavalo u brodu, a primetili su i da im fale komadići kože sa određenih delova tela. Bez ikakvog prethodnog znanja o astronomiji, Betty je pokazala na karti gde se nalazi zvezdani sistem Zeta-Reticuli jer joj je u brodu jedno biće pokazivalo odakle su. Hillovi su u početku izbegavali da pričaju o ovom događaju kako ne bi privlačili pažnju na sebe jer su rasno mešani par, što je bilo neprihvatljivo u to vreme, ali su pod pritiskom medija ipak progovorili o tome šta ih je zadesilo.

3. Marie Laveau, Coven

Angela BassettMarie Laveau (1801-1881) bila je američka vudu sveštenica iz Nju Orleansa. Nakon smrti prvog supruga, Mari je počela da se bavi frizerskim zanatom i uređuje bogate belce i na taj način je upoznala mnoge živote ljudi koji su se kretali u visokom društvu. Nakon što je ušla u drugi brak prestala je da se bavi friziranjem i u potpunosti se posvetila vuduu. Veruje se da je upravo obaveštenost o životima bogatih porodica razlog njenih moći, međutim, Mari je proglašena vudu kraljicom i isceliteljkom i na taj način je sebi obezbedila status jedne od najmoćnijih žena Nju Orleansa.

 4. Crna Dalija, Murder House

mena suvariMena Suvari pojavila se kao Elizabeth Short, glumica u usponu koja je brutalno ubijena 1947., a njeno telo prepolovljeno i bačeno na travnjak u Los Anđelesu. Crna Dalija, kako su je mediji nakon smrti prozvali, za života je predstavljena kao problematična i naivna, ali bez obzira na sve to, njen slučaj već više od šest decenija fascinira ljude širom sveta. Fotografije leša Elizabeth Short danima su punile stranice novina, a njen lik ostao je poznat po takozvanom glazgovskom osmehu koji joj je ubica napravio, odnosno ustima koja su zasečena sa obe strane. Ubistvo nikad nije razjašnjeno, a policija Los Anđelesa davno je prestala da traga za ubicom zato što je verovatno mrtav već godinama.

5. Čovek sa sekirom, Coven

the axemanMisteriozni čovek sa sekirom bio je serijski ubica koji je upadao u domove Nju Orleansa tokom 1918. i 1919. godine i ubijao uglavnom žene svojom sekirom i drugim sečivima. Baš kao što je prikazano u seriji, ovaj serijski ubica je napisao pismo u kom je naveo da će poštedeti ljude iz čije kuće se bude čuo džez. Te večeri čovek sa sekirom nikog nije ubio. Identitet ovog čoveka nije poznat s obzirom na to da nikad nije uhvaćen, pa samim tim ni identifikovan.

Pogledajte još i: American Horror Story: Priče koje stoje iza likova iz četvrte sezone serijeSedam istorijskih veza sa serijom Game of Thrones

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here