25 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O NORVEŠKOJ

Službeni naziv ove nordijske zemlje je Kraljevina Norveška. U nastavku pročitajte po čemu je sve specifična najsevernija zemlja Evrope.1. Norveška je šesta po veličini zemlja u Evropi, po kopnenoj masi. Međutim, po broju stanovnika nalazi se na 28. mestu.

2. Paganski bogovi poput Odina i Tora bili su obožavani u Norveškoj pre prelaska u hrišćanstvo, 995 godine.

3. U 19. veku je stotine hiljada Norvežana emigriralo u SAD, a danas ih više živi u Sjedinjenim Državama nego u Norveškoj (6 miliona u SAD, a  4,8 miliona u Norveškoj).

4. U Hamerfestu, najsevernijem gradu na svetu, tokom dva letnja meseca sunce sija i u ponoć. Norveška je po tome prozvana Zemlja ponoćnog sunca.5. Lični dohodak po glavi stanovnika Norveške rangiran je među najvišim u svetu. U ovoj zemlji prosečna plata je oko  4.500 evra.

6. Oslo je 2012. godine proglašen za jedan od najskupljih gradova u svetu.

7. Na aerodromu Gardermoen se nalazi najveći free shop u Evropi.

8. Norveška 99 odsto električne energije dobija iz hidroelektrana.

9. 90% bračnih parova u Norveškoj imaju sopstvenu kuću ili stan.

10. Obrazovanje u Norveškoj je besplatno.

11. Veruje se da je u 14. veku kuga pokosila polovinu stanovništva ove zemlje.

12. Nobelova nagrada za mir se dodeljuje svake godine u Oslu.

13. Norveška je jedna od retkih evropskih zemalja koja ne želi da bude članica Evropske unije. Naime, održana su čak dva referenduma (1972. i 1994. godine) na kojima se narod izjasnio da ne želi da pristupi ovoj zajednici.

14. Norvežani vole da pričaju viceve o Šveđanima.

15. Lardal tunel je dug 24.5 kilometara i to je najduži tunel na svetu. On je podeljen na četiri tematska dela kako bi vožnja, koja traje 20 minuta, bila manje stresna.

16. Eiksund Tunel u Norveškoj je najdublji podmorski tunel takve vrste u svetu. Dug je 7.765 metara a doseže dubinu od 287 metara. 

17. Norveška se naziva zemljom 1000 fjordova zahvaljujući brojnim uskim, dubokim zalivima strmih obala.

18. Drugi po redu najduži fjord se nalazi u Norveškoj (okrug Sogn og Fjordane), naziva se Sognefjorden i dugačak je 205 kilometara. Britanac Lewis Gordon ga je preplivao 2004. godine i za sada je jedini čovek koji je to uradio.19. U Norveškoj je samo 2,28 odsto površine obradivo.

20. Skijaška skakaonica u Holmenkolenu, u blizini Osla, najstarija je skakaonica na svetu. Prvo takmičenje u skakanju održano je 1892. godine, a tradicija se nastavlja svake godine u martu.

21. Ako vas u Norveškoj policija uhvati  da vozite u pijanom stanju, ići ćete u zatvor 30 dana i odmah će vam biti oduzeta vozačka dozvola na godinu dana.

22. Norvežani su jedni od retkih naroda koji idu u lov na kitove.

23. Hornindalsvatnet je najdublje jezero u Evropi. Ono je duboko neverovatnih 514 metara!

24. U  Norveškoj postoji čak oko 450.000 jezera!

25. Norveška ima oko 50.000 ostrva i obalu dugačku više od 83.000 kilometara.

Izvor: zanimljivostidana.com/kafenisanje.rs

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu,KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu,Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj,Japanu, Škotskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here