NOVINSKO OGLAŠAVANJE U PREDRATNOJ SRBIJI

Proizvođači su od davnina tražili način da u najboljem svetlu predstave kupcu svoj proizvod kako bi ga prodali, a isti slučaj bio je i u Srbiji počev od sredine 19. veka, kada su se pojavile prve srpske novine.

Na samom početku novinskog oglašavanja kod nas, oglasi su bili tekstualni. Kasnije se shvatilo da je oglas neophodno ilustrovati ili ga “začiniti” nekom šaljivom opaskom jer je bilo logično da će najbolji mali oglasi biti najbrže zapaženi kod čitalaca i samim tim će biti najefikasniji.

Zahvaljujući Digitalnoj Narodnoj biblioteci Srbije koja je objavila digitalna izdanja starih novina u Srbiji i Jugoslaviji, možemo da pratimo kako se pristup marketingu menjao iz decenije u deceniju od 19. veka do Drugog svetskog rata.

Nažalost, sva izdanja lista Politika uklonjena su sa sajta Digitalne Narodne biblioteke Srbije Rešenjem Privrednog suda u Beogradu i građani do daljeg nemaju priliku da zavire u brojeve koji su izlazili od osnivanja lista 1904, pa do 1941. godine. Srećom, na internetu i dalje mogu da se pronađu pojedini isečci iz uklonjenih brojeva, pa tako i neki od malih oglasa koje smo za vas izdvojili u nastavku.

Najinteresantniji mali oglasi iz predratne srpske štampe

Radio-aparati najmodernije konstrukciji za direktan priključak na struju i za anodne baterije. Podizanje antene vršimo besplatno. (Glas Valjeva, 1929)

stare reklame

Mudri astrolozi pred nastupom Nove godine ispituju kretanje zvezda – da nađu izvore sreće i radosti za život ljudi u ovoj dolini suza. U zvezdama je zapisano: U sretnu novu 1929. godinu sa His master’s voice gramofonima i pločama. Najveći izbor preporučuje Jovan Ž. Ilić (Glas Valjeva 1929)

stare reklame

Mortusom barikadirana bezbrižno i mirno spava! 8 dinara kutija sa prskalicom. Glavni prodavci: Engleska Drogerija. Tražite samo sa markom Mortus jer je on pouzdan. (Politika, 1928)

mortus

Zar da štedim s pelenama? Ne, kaže gospođa Marica, to danas nije više potrebno. Dobro negovano odojče, kao moja Radojka, dobiva svaki put čisto, sveže rublje, jer za pranje upotrebljavam jedinstveno sredstvo. Šihtov Radion pere sam! (Politika, 1929)

stare reklame

Mode salon ženskih šešira Šik-Parizien. Uvek ima na lageru veliki izbor elegantnih pariskih šešira. Prima porudžbine, prepravke, na farbanje i fazoniranje starih šešira. Izrada prvoklasna, po pariskim žurnalima. (Glas Valjeva 1928)

stare reklame

Zna se da ne treba kupovati poklon za mladence dok se prethodno samo ne razgleda. Priznati izbor u staklarsko porculanskoj radnji Dimitrija P. Janića, Terazije (Politika, 1912)

stare reklame

Laksit – čokolada za čišćenje idealno sredstvo za čišćenje stomaka, kako za decu, tako i za odrasle. Poštom šalje dvorska apoteka Bogojevića – Skoplje (Politika, 1928)

stare reklame

Pokušajte to još noćas, pa ćete izgledati 10 godina mlađom. Služite se kod toga kremom Tokalon, hranom za kožu ružičaste farbe. On sadrži Biocel dobiven od mladih životinja i pripravljen po specijalnoj formuli Dr Stejskala sa Bečkog Univerziteta (Politika, 1934)

stare reklame

Zašto se patite kojekakvim zbubanim opasačima za kilu kad je lečnički dokazano da vam moji čuveni potpasači za kilu sigurnu pomoć mogu pružiti, tako da ste bezbrižni i danju i noću. Razašilje se pod najvećom tajnom. Ištite cenovnik badava i franko. (Srpsko kolo, 1910)

stare reklame

Znojenje – garantovano leči posve neškodljivi prašak Galmanol. Žuljeve debelu kožu i bradavice skida brzo i sigurno melem Lamiko. (Politika, 1926)

stare reklame

Raj – sapun se pravi od kokošijih jaja. Za nežnu kožu je nenadmašiv (Politika, 1928)

stare reklame

Nestle brašno jedina predohrana protivu svih crevnih bolesti kod dece (Politika, 1928)

stare reklame

Zavist sviju – da li ste ponosni vašim detetom? Glaxo – stvara lepe bebe (Politika, 1929)

stare reklame

Udavačama: Naša galanterijska radnja dobija je za ovu sezonu najnoviji i vanredno lep izbor spreme za udavače i prodaje se po ceni utvrđenoj i tako jeftinoj, da je bez konkurencije (Male novine, 1902)

stare reklame

Garantovano sveže svinjsko meso iz Dirisovih obora. Delićemo ga besplatno pošto smo ga besplatno i dobili (Bodljikavo prase, 1941)

stare reklame

Fabrika masnih boja: Boje za štof i pređu, za živopis i akvarel (Male novine, 1890)

stare reklame

Braća Đ. Luković – Valjevo kupuju i plaćaju najvišim dnevnim cenama sve vrste kože od zverke (Glas Valjeva, 1933)

stare reklame

Reumin melem upotrebljava se kod: reumatizma u mišićima i zglobovima, lumbaga, neuralgije i gihta (Leskovački glasnik, 1938)

stare reklame

Novi svetski patenti! Rumpleks – za svako korito i šafolj. Pere! Cedi! Rolja! (Politika, 1925)

stare reklame

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here