NAJLEPŠI TERMALNI IZVORI NA SVETU (FOTO)

Termalni izvori oduvek su ljudima privlačili pažnju , ali retka su mesta na svetu koja se mogu pohvaliti lepotom okruženja u kojoj je nastao termalni izvor.

1. Pamukkale, Turska

pamukkale

Ovaj kaskadni termalni izvor iz godine u godinu privlači sve više i više posetilaca. Tokom cele godine voda ima istu temperaturu i uvek se možete lepo ugrejati i opustiti. Stari Rimljani i Grci veoma dobro su poznavali ovo područje i u blizini su izgradili grad Denizli, koji je bio jedno od prvih turističkih središta na svetu. Više o tome pročitajte OVDE.2. Plava laguna, Island

island

Zamislite tirkizno plavu boju vode jezera koje je okruženo planinama i raznim stenama. E, to je Plava laguna na Islandu, jedno od najvećih termalnih kupališta na svetu. Koje je nastalo – sasvim slučajno. Obližnja termoelektrana ispuštala je otpadnu vodu u prirodu. Kako zemlja nije uspela da upije svu količinu vode ona je ostajala na površini. Ubrzo su stanovnici ovog područja uvideli da je ova voda, bogata plavim algama, morskom soli i sumporom, lekovita za kožu, i od ovog mesta napravili su poznato kupalište.

3. Termalni izvor Kusatsu, Japan

Termalni izvor Kusatsu

Ovo nije samo termalni izvor, ovo je prava termalna reka koja se nalazi u Japanu. Retko koja kupališta mogu da se pohvale tako kvalitetnom i lekovitom termalnom vodom. Bogata sumporom i visoke kiselosti ova voda ima izrazito blagotvorno delovanje na kožu, ali i na disajne puteve. Danas su ovde izgrađene najveće terme na području celog Japana.

4. Termalni izvor Saturnia, Italija

Termalni izvor Saturnia

Na ovom izvoru sagrađene su poznate terme Saturnia Spa & Golf. Terme su izgrađene tačno iznad vulkanskog izvora koji hrani bazene lekovitom vodom direktno iz srca zemlje. Italijani su od ovog mesta napravili savršen posao. Lekovita voda, koja ne prolazi kroz nikakve procese pre puštanja u bazene, savršena je za zdravstveni turizam, a uz terme je napravljeno i golf igralište koje svake godine privlači sve više igrača, posebno zimi. Verovatno zbog činjenice da je reč o jednom od retkih golf terena na svetu koji ima – zagrejani teren.

5. Vaimangu, Novi Zeland

vaimangu, Novi Zeland

Zalivi na kraju sveta ogromnu su turističku pažnju privukli snimanjem trilogije Gospodar prstenova, a onda su pridošlice počele da otkrivaju i delove zemlje koji nisu poslužili za snimanje filmova. Jedan od njih je i deo nastao radom vulkana Rotorua. Jezero Rotomahana pleni divnim bojama, a inteligentni Novozelanđani su ovaj najmlađi geotermalni izvor na svetu dobro brendirali.

Izvor: punkufer.hr/b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here