11 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O ARGENTINI

Argentina, čije ime znači zemlja od srebra, druga je najveća država u Južnoj Americi i osma u svetu. U nastavku pročitajte neke od zanimljivosti koje se vezuju za ovu zemlju.zastava argentine1. Argentina je 1913. godine bila deseta najbogatija zemlja na svetu. Sada se nalazi na 54. mestu.

2. Ova država se decenijama suočavala sa užasnom hiperinflacijom. U jednom periodu godišnja inflacija bila je čak 5.000 odsto.

3. U Argentini se 2001. godine promenilo pet predsednika za deset dana.

4. Političke partije u ovoj državi imaju svoje marke piva.pivo argentina5. Čuveni argentinski fudbaler Diego Maradona ima svoju religiju koju su osnovali njegovi obožavaoci.

6. U Argentini postoji oblast u kojoj se govori velški jezik. Ovaj argentinski velški ima svoj sopstveni dijalekt.

7. Jedan argentinski farmer proveo je decenije praveći šumu u obliku gitare u znak sećanja na svoju preminulu suprugu.suma u obliku gitare8. Između 1974. i 1983. u Argentini je nestalo oko 30.000 ljudi. Većinu je pobila vojna hunta koja je tad vladala zemljom.

9. Španci su stigli oko 1516. a Argentina je izvojevala nezavisnost tek 300 godina kasnije. Mali narodi koji su bili starosedeoci u toj oblasti izumrli su od evropskih bolesti, a današnje stanovništvo Argentine velikom većinom ima evropsko poreklo.

10. Popularni ples tango nastao je krajem 19. veka pokraj estuara Rio de la Plata koji je prirodna granica između Argentine i Urugvaja.

11. Argentinski karikaturista poreklom iz Italije, Kirino Kristijani, autor je prvog animiranog filma na svetu.

Pročitajte zanimljive činjenice o Argentini, Brazilu, KubiItaliji,  Francuskoj,  NorveškojButanuŠpanijiŠvedskojRusiji, Islandu, Monaku, Meksiku, Venecueli, Lihtenštajnu, Kanadi, Novom Zelandu, Nemačkoj, Japanu, Škotskoj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here