13 JEZIVIH ČINJENICA IZ PROŠLOSTI

1. U 18. veku se mislilo da davljenik može da se spasi ako mu se duvanski dim uduva u rektum. Ne može.

2. U Rimskom carstvu zubi i odeća su čišćeni mokraćom.

3. U Francuskoj su u 17. veku spaljivali mačke za sreću. Žive mačke. A kada bi im ponestalo mačaka, koristili su lisice.

>>Najokrutnije žene svih vremena (1. deo)

>>Najokrutnije žene svih vremena (2. deo)

>>Najokrutnije žene svih vremena (3. deo)

4. Mnogi lekovi koji su se prodavali početkom 20. veka su imali čudne sastojke. Recimo heroin, opijum pa čak i radioaktivni radijum. Jasno vam je da nisu bili baš efikasni, osim u ubijanju pacijenata.

5. Korseti su bili vrlo popularni kod žena, iako su otežavali disanje, bili katastrofalni za trudnoće i izazivali druge zdravstvene probleme.korset6. U viktorijansko doba, preminuli srodnici su se fotografisali za uspomenu, a nekad su se okupljale cele porodice oko mrtve osobe da bi se napravila porodična fotografija. Više o tome pročitajte OVDE.

7. Sve do 19. veka kastrati su bili vrlo popularni u crkvama. Kastrati su bili dečaci kojima su odsekli testise, kako bi zadržali svoj anđeoski glas.

8. Tridesetih godina je gutanje zlatne ribice bila super fora među mladima.

9. Lobotomija se koristila do pedesetih godina prošlog veka, a podrazumevala je čačkanje po mozgu metalnom iglom koju bi vam ubacili kroz oko kako bi se uklonio deo mozga koji je zadužen za ponašanje i ličnost čoveka.lobotomija10. Radijacija je jedno vreme bila pravi hit. Rendgen je korišćen čak i za određivanje idealne cipele izlažući se nepotrebnoj radijaciji sve do šezdesetih godina prošlog veka.

11. U viktorijansko doba histerične žene su lečili vaginalnom masažom koju je sprovodio doktor.histerija12. Britanska kraljica Elizabeta I obožavala je slatkiše, zbog čega su joj zubi pocrneli a neki i ispali. To je odmah postalo modni hit u visokim krugovima pa su svi hteli da imaju iste takve.

13. Podvezivanje nogu devojčicama u Kini zabranjeno je tek 1949. godine.podvezivanje nogu

Izvor: Dominomagazin.com

Pogledajte još i: Bizarna medicinska pomagala iz prošlosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here