PAS HAČIKO I NJEGOV VLASNIK PONOVO ZAJEDNO POSLE 90 GODINA

Većina vas čula je priču ili pak gledala film o dva prijatelja za sva vremena, profesoru Hidesaburpu Uenou i njegovom psu po imenu Hačiko.pas hačikoNjih dvojica postali su poznati zahvaljujući reportaži jednog japanskog novinara koji je oktobra 1932. godine napisao da na železničkoj stanici Šibuja jedan pas godinama, svakog dana u isto vreme, čeka svog pokojnog gazdu da se vrati sa posla. Danas, 90 godina kasnije Hačiko i njegov profesor konačno su se ponovo sreli.

Za one koji ne znaju, profesor Ueno jednog dana vraćajući se sa posla, na železničkoj stanici video je štene koje mu se dopalo. Odneo ga je kući i pored protivljenja njegove supruge, pas je ostao u njihovom domu. Dva prijatelja provodila su mnogo vremena zajedno, a Hačiko je svakog dana pratio svog vlasnika do železničke stanice na posao. Jednog dana, profesor je na Tokijskom univerzitetu, gde je predavao, doživeo infarkt usled čega je preminuo. Ipak, Hačiko nije prestajao da dolazi na stanicu oko 5 sati popodne svakoga dana i da čeka svog profesora. Nakon 10 godina čekanja, Hačiko je pronađen mrtav na železničkoj stanici, gde je do poslednjeg dana života iščekivao susret sa omiljenim čovekom.

Na stanici Šibuja Hačiku je za života podignut spomenik, koji i danas stoji na istom mestu.pas hačikoOve godine se obeležava 90 godina od smrti profesora Uenoa i 80 kako je Hačiko preminuo. U njihovu čast odsek za poljoprivredu Univerziteta u Tokiju podigao im je spomenik koji prikazuje njihov konačan susret. Idejni tvorci ove statue kažu da je došao trenutak da se njihov konačan susret učini besmrtnim, baš kao što je to i njihovo prijateljsto!pas hačiko statuapas hachiko statua

Izvor: Zivotinje.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here