KORISTITE BOKVICU ZA LEPOTU I NEGU KOŽE

Dobro je poznata činjenica da se od davnina veliki broj biljaka koristi za lečenje različitih zdravstvenih komplikacija, ali i u svrhu nege i ulepšavanja. Jedna od takvih biljaka, jeste i bokvica.bokvicaMnogi proizvodi namenjeni za negu lepote koji su dostupni na tržištu, sadrže elemente koji su bazirani upravo na prirodnim sastojcima, odnosno na ekstraktima biljaka. Zato vas, u nastavku ovog korisnog teksta, upoznajemo sa blagotvornim svojstvima bokvice, koja možete iskoristiti u svrhu poboljšanja svoje lepote i izgleda kože.

ŠTA TREBA DA ZNATE O BOKVICI?

Bokvica je korovska, koja je u veoma velikoj meri zastupljena gotovo svuda u prirodi. Možete je pronaći u parkovima, na travnatim površinama pored puteva, ali i u svom dvorištu.

Razlikuju se tri osnovne vrste bokvice. To su širokolisna ili ženska bokvica, čiji je latinski naziv plantago major, zatim uskolisna ili muška bokvica, čiji je latinski naziv plantago lanceolata, i srednja bokvica, čiji je latinski naziv plantago media. Svaka od tri nabrojane vrste bokvice, razlikuje se isključivo na osnovu fizičkih osobina i to je jako važno napomenuti. Hemijski sastav i način blagotvornog delovanja, kod svih vrsta bokvice je apsolutno isti.

NA KOJI NAČIN BOKVICA DELUJE NA LEPOTU?

Bokvica deluje na lepotu zahvaljujući svojoj osobini da pospešuje i ubrzava proces regeneracije kože. Zato, ova biljka može vam odlično poslužiti kao saveznik u efikasnoj borbi kod prisustva sledećih stanja:

  • Kod prisustva bubuljica i akni na koži,
  • Kod prisustva otvorenih rana i opekotina na koži,
  • Kod prisustva ogrebotina i posekotina na koži,
  • Kod prisustva upalnih infekcija i iritacija na koži,
  • Kod prisustva upalnih infekcija i iritacija na sluzokoži.

 

KAKO SE BOKVICA KORISTI?

Ukoliko imate problem na koži ili sluzokoži, izražen u bilo kom od gore navedenih stanja, bokvicu možete upotrebiti na sledeći način:

Pronađite i uberite svežu bokvicu (bez obzira na to kojoj vrsti pripada), zatim je dobro operite u hladnoj vodi i iseckajte što sitnije. Nakon što ste iseckali bokvicu, stavite je u avan ili neku drugu sličnu posudu i dobro je izgnječite, tako da oslobodi što veću količinu soka i postane kašaste strukture.

Tako dobijenu kašu od sveže bokvice, nanesite direktno na područje bubuljice, ogrebotine, opekotine ili neke druge promene na koži ili sluzokoži. Ukoliko se radi o većim površinama kože, kašu od bokvice nanesite prvo na sterilnu kompresu, a potom kompresu uz upotrebu zavoja fiksirajte. Ostavite da bokvica deluje pola sata. Zatim je pažljivo uklonite sa kože ili sluzokože.

Ukoliko se radi o uklanjanju bokvice sa područja bubuljice, ogrebotine ili neke tome slične manje povrede, kožu kratko isperite umereno toplom vodom. Ukoliko se radi o uklanjanju bokvice sa opekotine, otvorene rane ili neke druge ozbiljnije povrede, kožu nemojte ispirati već samo pažljivo uklonite krupne tragove bokvice.

Ovakav tretman, ponavljajte svakodnevno, sve dok problem sa kože ili sluzokože ne nestane. Kod sitnijih oblika problema, rezultati upotrebe bokvice će biti primetni i daće maksimalne rezultate, već nakon pet do sedam dana, dok će ozbiljniji problemi zahtevati malo više strapljenja.

Obratite pažnju na to da na koži pre nanošenja bokvice, ne bude tragova nečistoća ili tragova šminke.

Izvor: Lepotica.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here