STANDARDI ŽENSKE LEPOTE KROZ ISTORIJU

Lepota jeste u oku posmatrača, ali to oko vidi stvari različito u zavisnosti od mesta i vremena u kojem gleda. Buzzfeed je istraživao temu lepote i snimio video sa živim modelima kako bi nam prikazao kako se koncept idealnog ženskog tela menjao kroz istoriju. Modeli su na snimanju nosili obični beli kupaći kostim kako bi se gledaoci fokusirali na telo jer svi mogu da pretpostave kakva odeća se nosila u određenom periodu.

Stari Egipat (oko 1292-1069 pre nove ere)

Može se reći da su standardi lepote u starom Egiptu bili najpribližniji današnjim, pa je tako idealna žena bila vitka, imala je uska ramena, visoki struk i simetrično lice.

žene u egiptu

Stara Grčka (oko 500-300 pre nove ere)

U staroj Grčkoj cenile su se punačke žene svetle puti.

žene u staroj grčkoj

Kina za vreme dinastije Han (oko 206-220. godine nove ere)

Za vreme vladavine dinastije Han, idealna Kineskinja imala je bleđu kožu, uzak struk, krupne oči i mala stopala.

žene u kini

Renesansna Italija (oko 1400-1700)

Najidealniji oblik ženskog tela za vreme renesanse u Italiji podrazumevao je bujne grudi, veliki stomak, široke kukove i nežnu, svetlu kožu.

renesansa

Viktorijansko doba u Engleskoj (oko 1837-1901)

Za vreme vladavine kraljice Viktorije, najlepše Engleskinje bile su punačke, a struk su isticale korsetima.

viktorijansko doba

Dvadesete godine (1920-1930)

Dvadesete godine 20. veka donele su modnu revoluciju, pa je tako idealna žena imala dečački izgled što je podrazumevalo male grudi, uske kukove i kratku bob frizuru.

moda dvadesetih

Zlatno doba Holivuda (1930-1950)

Takozvana lepota starog Holivuda podrazumevala je obline. Cenile su se žene sa figurom u obliku peščanog sata, odnosno velike grudi, uzak struk i široki kukovi.

holivud

Šezdesete (1960-1970)

Šezdesete godine 20. veka izmenile su pravila koja su važila u prethodne tri decenije, pa je simbol lepote postala sedamnaestogodišnja manekenka Tvigi (što u prevodu znači grančica) koja je bila izuzetno mršava i imala tanke dugačke noge.

šezdesete

Doba supermodela (1980-1990)

Osamdesetih godina prošlog veka idealna žena bila je visoka, sportske građe i krasile su je obline.

osamdesete

Heroinski šik (1990-2000)

Heroinski šik je izgled koji je popularizovan devedesetih godina prošlog veka i karakterišu ga bleda koža, ekstremna mršavost i androginija.

moda devedesetih

Današnji standardi lepote (posle 2000. godine)

Standardi lepote 21. veka podrazumevaju ravan stomak, zdravu mršavost, velike grudi i zadnjicu, a neizbežan je i razmak između butina. Ovo je dovelo do toga da žene sve češće pribegavaju plastičnim operacijama kako bi pratile modu diktiranu iz sveta šoubiznisa.

danas

webserbia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here