12 NEVEROVATNIH ČINJENICA SA LOGIČNIM OBJAŠNJENJEM

1. Rusija ima veću površinu od Plutona.

Pluton je smatran za planetu sve do 2006. godine kad mu je ukinuta ta titula. Danas pripada grupi objekata – patuljastih planeta čija je površina tek 16.6 miliona kilometara kvadratnih, dok se Ruska Federacija proteže na više od 17 miliona kilometara kvadratnih.

2. Univerzitet u Oksfordu stariji je od Astečkog carstva

Iako još nije utvrđen tačan datum osnivanja Univerziteta u Oksfordu, postoje zapisi koji nam otkrivaju da se nastava tamo odvijala još u 11. veku. S druge strane, Astečko carstvo prostiralo se na delu teritorije današnjeg Meksika u 15. i 16. veku.oksford

3. Kad je izašao četvrti nastavak Ratova zvezda, u Francuskoj se još uvek koristila giljotina.

Decembra 1977. u Francuskoj je pogubljen poslednji osuđenik na smrt giljotinom dok je premijera nastavka popularnog filma bila u maju mesecu iste godine.

4. Prvobitna delatnost kompanije Nintendo bila je proizvodnja karata.

Ova kompanija je osnovana 1889. godine i osnovna delatnost bila je proizvodnja igraćih karata za japansku igru Hanafuda, a prvu konzolu razvila je tek 1977. godine.nintendo

4. Kad bi Sunce bilo veličine belog krvnog zrnca, Mlečni put bio bi veliki kao SAD.

Takođe, ako bi se naša galaksija umanjila tako da njen prečnik iznosi 130 kilometara, prečnik Sunčevog sistema iznosio bi svega dva centimetra.

5. Postoji više zvezda u svemiru, nego što je zrna peska na svakoj plaži na svetu.

Procenjuje se da je broj zvezda u svemiru 1.000.000.000.000.000.000.000, dok se na Zemlji nalazi svega 7.500.000.000.000.000.000 zrna peska.

6. Na svakog čoveka dođe oko 1.6 miliona mrava.

Međutim, težina svih mrava na svetu približna je težini svih ljudi.

7. Na Jupiteru i Saturnu umesto kiše padaju dijamanti.

Svetlosne oluje pretvaraju metan u čađ, odnosno karbon, koji tokom pada postaje sve čvršći, pretvarajući se u komade grafita, a potom u dijamante.kiša dijamanata na jupiteru i saturnu

8. Deset procenata svih fotografija koje su ikad napravljene snimljeno je u proteklih godinu dana.

Razvoj raznih uređaja koji omogućavaju fotografisanje dao nam je šansu da zabeležimo svaki trenutak svog života pa se procenjuje da godišnje snimimo oko 380 milijardi fotografija.

9. Ime Džesika (Jessica) izmislio je Vilijam Šekspir.

Najstarije pominjanje imena Džesika (Jessica) tako kao što se danas izgovara i piše pronađeno je u Šekspirovoj predstavi Mletački trgovac.

10. Nacionalna životinja Škotske je jednorog.

Jednorog je škotski heraldički simbol još od 12. veka kad je korišćen na prvobitnom obliku škotskog grba kralja Vilijama I.

11. Unuk Džona Tajlera, američkog predsednika koji je rođen 1790., je još uvek živ.

Deseti po redu predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džon Tajler, rođen je 1790. godine. Muškarci iz Porodice Tajler postajali su očevi i u kasnijim godinama života, pa je tako sin Džona Tajlera koji je rođen 1853. postao otac 1928. godine.

12. Između Severne Koreje i Norveške nalazi se samo jedna država.

Iako zvuči neverovatno, ovaj podatak je logičan s obzirom na veličinu Ruske Federacije. Međutim, iako je granica između Rusije i norveške vidljiva na mapama, rusko-korejska granica proteže se na svega 19 kilometara pa se zbog toga stiče utisak da ona ne postoji.granica između rusije i koreje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here