SEDAM RAZLOGA DA POSETITE SLOVENIJU

1. Ljubljana 

Poznata kao jedan od najatraktivnijih gradova Evrope, Ljubljana je grad luksuznog šopinga, dobre muzike, brojnih kafića i restorana, koji svojom bogatom ponudom u svim sferama prevazilazi očekivanja i najvećih hedonista.  Glavni grad Slovenije u sebi nosi sklad celine, u njemu se smenjuju staro i novo, a ono što je takođe bitno, jeste to što su njegovi stanovnici vrlo ljubazni i spremni da pomognu turistima u nevolji.

2. Dvorci i zamkovi

Slovenija poseduje veliki broj dvoraca, od kojih su neki pretvoreni u muzeje, hotele i galerije, pa su upravo iz tog razloga postali omiljeni među mladencima i svima onima koji žele da određeni događaj proslave na spektakularan način. Svaki od njih je veoma jedinstven, a daleko najpoznatiji je zamak ispod sela Predjama, koji je udaljen oko 55 kilometara od Ljubljane. Pretpostavllja se da je podignut još u 12. veku, a danas se u njemu u znak sećanja na Erazma Jamskog u avgustu svake godine odigrava viteški turnir. Zatim su tu i Bledski zamak, sa kog se pruža predivan pogled na istoimeno jezero, dvorac Štatenberg, veličanstveni dvorac u Celju i mnogi drugi.

3. Julijski Alpi

Reč alpi znači planine i oduvek su privlačile ljubitelje prirode, a ime nose po najslavnijem rimskom vojskovođi Gaju Juliju Cezaru. Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa i slovi za simbol Slovenije, a pored planinarenja, skijanja i raftinga, oni su često na meti fotografa iz celog sveta. 

4. Termalne banje

Glavni razlog zdravstvenog turizma u Sloveniji svakako su prirodna bogatstva te zemlje. Najviše banja pripada Štajerskoj (neslužbena pokrajina na severoistoku države), a jedna od najpoznatijih je ona u Ptuju, koja predstavlja jedno od najmlađih banjskih lečilišta u Sloveniji.

5. Piran

Piran je veoma poznato turističko odredište kada je u pitanju Slovenija. Ovaj srednjovekovni grad, karakterističan po svojim malim krivudavim ulicama, obiluje prekrasnim trgovima, palatama i crkvama.

6. Bledsko jezero

Jedna od najvećih turističkih destinacija u Sloveniji, Bledsko jezero, idealno je kako za predah, isto tako i za aktivan odmor. Njegovu lepotu je teško opisati rečima, a svi oni koji su se jednom zadesili na ovom bajkovitom mestu, tu su opet došli ponovo.

7. Maribor

Poslednji u nizu razloga zbog kojih treba posetiti Sloveniju je Maribor. Ovaj, drugi po veličini grad te zemlje, leži na reci Dravi i pored brojnih znamenitosti odlikuje se raznim atrakcijama kao što su Mariborsko Pohorje i festival Lent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here